Нов закон за обществената сигурност разбуни духовете в Испания

Хиляди протестиращи недоволни от крайните мерки

Нов закон за обществената сигурност разбуни духовете в Испания

Хиляди демонстранти излязоха на улиците на няколко големи испански града, за да изразят гнева си от приемането на нов закон за обществената сигурност, който ограничава свободата на гражданите, а според някои "връща Испания в в годините на диктатура".

Миналата седмица парламента на страната одобри нови законодателни мерки, според които гражданите ще трябва да заплащат огромни глоби за нарушения, като например или участие в протести, провеждани около сградите на институциите.

Най-многолюдни са протестите в столицата Мадрид, където почти 10 000 човека изразиха гражданската си позиция против новите законови норми.

Според протестиращите този закон връща Испания в годините на диктатурата и напълно нарушава свободата на словото и човешките права на испанските граждани. „Връщаме се към времето на Франциско Франко и тези действия са напълно противоконституционни. Ние трябва да протестираме, защото не можем да запазим мълчание“, заяви протестиращата Ева Алказар пред Euronews, относно мотивите на демонстрантите.

Друг протестиращ изрази мнението си, че този закон е огромно орязване на човешката свобода. Според него наказанията и без това са достатъчно големи за протестиращите по улиците и проблемите, които създават те въобще не са от основно значение за държавната уредба. Недоволният гражданин даде фрапиращ пример от действителността, като заяви, че ако снима полицай, който пребива друг гражданин на улицата, то държавата ще накаже фотографа, а не провинилия се представител на органите на реда.

Все още има някакъв малък шанс законопроектът да отпадне, след като се очаква в близките няколко дни той да бъде разгледан от Сената. Управляващите от народната партия обаче са известни с консервативното си отношение към подобни разпоредби, така че възможността закона да не премине е минимална.

Опозиционните партии и правозащитните организации и групи в Испания също изказаха недоволството си и критикуваха закона. Те са на мнение, че този закон е опит от страна на правителството да свали погледите на обществеността от тяхната работа, за да свалят фокуса от икономическата криза, обхванала страната в последните няколко години.

Коментари: 0