Нова програма помага на 8500 безработни у нас

Заделеният финансов ресурс е в 80 млн. лв.

Нова програма помага на 8500 безработни у нас
Разработват нова програма, която ще бъде в помощ на дълготрайно безработните в предпенсионна възраст, на младежи и хора с увреждания.

Програмата ще даде възможност за едногодишна субсидирана заетост на повече от 8 500 души. Тя се изпълнява в рамките на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". 

Дълготрайно безработните у нас са 340 000 души, предимно младежи, които нямат мотивация за работа, или възрастни хора с изградени навици, които трудно се променят. Именно те, както и хората с увреждания, попадат във фокуса на новата програма. 

"Целта е да се стимулират работодателите да ги наемат с предимство. Заделеният финансов ресурс е в размер на 80 милиона лева за заплати в рамките на минималните осигурителни прагове в продължение на една година", заяви заместник социалният министър Зорница Русинова, цитирана от БНР.

"Тези, които имат необходимата квалификация, ще могат веднага да бъдат насочени към свободни работни места, заявени от работодател. За хората, които не са над 54 години или не са хора с увреждания, вторият период от шест месеца ние поемаме само осигуровките, тоест работодателят трябва да осигури заплащането", допълни още тя.

Безработните, които нямат квалификация за заемане на необходимото работно място, ще могат да минат през професионална квалификация или през обучение за ключови компетентности.
Коментари: 0