Новак очаква балансиране на пазара на петрол до година

Страните, които не са изпълнили задълженията си по сделката ОПЕК+ през май, потвърдиха намерението си да постигнат 100% изпълнение

Новак очаква балансиране на пазара на петрол до година
420 ~ 1 мин. четене

Динамиката на производството на петрол и възстановяването на търсенето на енергийни ресурси в света дават основание да се очаква, че в близко бъдеще излишните резерви ще напуснат пазара. Това заяви ръководителят на Министерството на енергетиката на Русия Александър Новак след заседание на наблюдателния комитет на ОПЕК+.

„Обсъдихме пазарните прогнози за юли и прогнозите до края на годината. Имаме приблизителни оценки, че всички страни и секретариатът на ОПЕК са съгласни: с текущата динамика на растежа на търсенето и прилагането на споразумението (и в допълнение, ако намалението важи и за страни, които не са включени в ОПЕК+, с около 3.5 милиона барела), с тази динамика можем достатъчно бързо, може би до края на тази година или до средата на следващата година, да влезем в балансиран пазар", каза Новак в интервю за "Русия 24".

Министърът повтори, че страните, които не са изпълнили задълженията си по сделката ОПЕК+ през май, потвърдиха намерението си да постигнат 100% изпълнение на споразумението и да компенсират натрупаното неизпълнение в рамките на няколко месеца. Постигането на баланс между търсене и предлагане на петролния пазар може да се очаква през следващите един до два месеца, заяви Новак в интервю за „Русия 24“.

„Близо сме да достигнем най-малко нивото на баланс между търсене и предлагане в края на юни - началото на юли, тъй като наблюдаваме непрекъснат растеж на търсенето с премахването на антикризисните мерки, режимите на самоизолация, увеличаването на автомобилния транспорт, въздушните пътувания, въпреки че има негативни аспекти, които са тревожни като риск втората вълна в определени региони", каза той.

Подкрепи Economic.bg