„Нове Холдинг“: Запорът на фирми на Васил Божков е „абсолютен произвол“

Компанията увери, че ще търси правата си в съда

„Нове Холдинг“: Запорът на фирми на Васил Божков е „абсолютен произвол“
3695 ~ 2 мин. четене
Налагането на запори на фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков, както и запори на негово лично имущество без задължителното за това съдебно разпореждане може да се определи само по един начин – като абсолютен произвол. Това се казва в официално изявление на „Нове Холдинг“, разпространено до медиите. 

„По силата на Данъчно-процесуалния кодекс на предварително обезпечаване подлежат единствено вземания за данъци и осигурителни вноски, но не и други публични вземания. За да бъдат обезпечени вземания за държавни такси, то същите следва да са установени с влязъл в сила ревизионен акт. Такъв е ревизионен акт, който е минал едноистанционно административно обжалване и двуинстанционно в съда. Това е фактическата ситуация по отношение на твърденията на АДФИ, че Националната лотария дължи невнесени суми от такси за минал период“, пише още в позицията.

Посочва се още, че по отношение на личното имущество на Васил Божков, антикорупционната комисия може да изиска запори „при наличие на достатъчно данни и обосновано предположение за незаконно придобито имущество, но отново с мотивирано искане до съда“. От холдингът настояват, че при действия на данъчни органи, това отново не може да стане без влязъл в сила данъчен ревизионен акт. 

„Отново искаме да напомним, че г-н Божков е акционер във въпросните компании и на тази основа действията срещу него са абсолютно незаконосъобразни“, допълват от „Нове Холдинг“.

От холдинга изтъкват, че действията на властта са в разрез със закона и определят случващото се като „печална сага“, целяща да бъде овладян „успешен частен бизнес и футболен клуб, който за последната година бе изваден от фалит“. 

„Ще търсим правата си в съда и ще отстояваме правото си да работим, въпреки държавните институции и репресивния държавен апарат“, завършва озицията.

Коментари: 0