Нови правила за прием в детските градини в София от 2020 г.

Въвеждат т.нар. принцип \"уседналост\"

Нови правила за прием в детските градини в София от 2020 г.

Снимка: Economic.bg

7866 ~ 2 мин. четене
От 2020 г. за прием в детските градини в София се въвежда т. нар. принцип на уседналост. Това каза заместник-кметът Тодор Чобанов, след като Столичният общински съвет прие промени в наредбата за прием на деца в детските градини.

Чобанов отбеляза, че се въвежда принцип, който е залегнал в Закона за предучилищното и училищно образование, и предвижда детето да посещава най-близкото до неговото местоживеене заведение. В наредбата се въвежда механизмът, който е изработен за прием в първи клас - най-много точки ще получават тези, които са най-отдавна на съответните постоянни или настоящи адреси. Над две години "уседналост" ще носи максималните три точки. Той уточни, че тази промяна ще е факт от следващата кампания, а е не от сегашната, която е в ход. 

Друга част от промените ще влязат в сила още от март и ще засегнат настоящата кампания, посочи Чобанов. Увеличават се точките свързани с адреса. Три точки получават децата, на които поне един от родителите има постоянен адрес на територията на общината; деца, чиито родители имат настоящ адрес ще получават по две точки. Допълнителни две точки получават децата за адрес, който попада в административния район на детската градина.

Увеличават се точките за родители, които работят или са студенти и стават от една точка на две. Решено е още братята и сестри да бъдат включени в общия списък с една точка. Сегашният модел представлява подобрение на модела, действал през миналата кампания, поясни Чобанов и допълни, че тогава в града са останали неудовлетворени около 100 случая. Сегашната промяна ще позволи всички братя и сестри да отидат в едно детско заведение, посочи Чобанов, цитиран от БТА. 

Променя се и нивото на контрол при прием на деца с хронични заболявания - досега се е изисквал документ от личния лекар, а сега ще се изисква да има решение от ТЕЛК. Има и промяна при разпределението на деца с хронични заболявания и специални образователни потребности /СОП/ в групите. Така децата с хронични заболявания в група ще са три, като досега са били пет; децата със СОП в група вече ще могат да са две, а до сега е било възможно в група да има до три деца с образователни проблеми. Целта, по думите на Чобанов, е да има по-равномерно разпределение на тези деца в отделните детски градини.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg