Новите социални предизвикателства стават приоритет пред асфалта

Представители от ЕК и ЕП изразиха мнение, че трябва да се подобри живота на хората, но не чрез още пътища

Новите социални предизвикателства стават приоритет пред асфалта

Снимка: Economic.bg

Автор: Цветан Петров

Инвестициите от Европейския социален фонд (ESF) в България са тема не само на експертен дебат, но и са част от политическите разговори. С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев откри в четвъртък международната конференция „Инвестиции в хората – пътят напред”.

Като примери как у нас се обсъждат европейските социални инвестиции Дончев припомни призивите към правителството от част от обществото да намали инвестициите в пречиствателни станции, пътища, железници и магистрали. Той припомни пред събралите се в „София Тех Парк” евроделегати и изказването на настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова от 2011 г., че „асфалтът не се яде”.

Дончев обаче заяви, че вместо да обсъждат асфалт и магистрали, представителите на Европейската комисия, Европейския парламент и различните страни членки на ЕС трябва да се съсредоточат върху по-важни, по-актуални предизвикателства пред социалната политика. Сред тях той посочи все по-голямата дигитализация на обществата, неминуемото увеличаване на автоматизацията в работата и съответното изместване на хората от машините.

„Няма да бъде честно спрямо нас, спрямо всички, които са извън тази зала, ако не говорим за новите предизвикателства. Това би приличало на поведението на човек, който си гледа дъждовните капки по обувките, но не обръща внимание на бурята, която е над него”, заяви още Дончев. „Днес говорим, например, за дигитализацията и това е много хубав, много любезен, много ентусиазиран разговор. Защо обаче не обръщаме достатъчно внимание на тежките социални предизвикателства? Как се грижим за дигиталните малцинства, които обезателно ще са проблем след 5 или 10 години?”, попита риторично вицепремиерът.

По думите му човек, който не използва интернет, който не е дигитално грамотен, само след десетилетие ще е по-тежко маргинализиран и от най-маргиналните групи днес.

Към мнението на Дончев, че трябват повече инвестиции за квалификация и подготвяне на хората за новите тенденции в областта на труда, се присъединиха Жан Артюи, председателят на Комисията по бюджет в Европейския парламент, както и Михаел Сервоз, ръководителят на Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и включване” към Европейската комисия.

„Господин Артюи в своето изложение каза, че трябва да харчим по-малко за пътища и повече за хората. И аз съм съгласен с това. Смятам, че Европейският социален фонд (ESF) за в бъдеще трябва да инвестира в хората”, заяви Сервоз. Той добави, че трябва да се опростят механизмите на действие на ESF, тъй като е получил оплаквания от много хора относно тежестта и сложността на действащите системи на фонда.

Сервоз също така заяви, че трябва по-голяма синергия, по-голямо съчетаване на дейностите на ESF и програмата „Еразъм+”. Идеята си той аргументира с думите, че според него социалният фонд и програмата за мобилност на студентите инвестират в дублиращи се сфери.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в своето изказване пък наблегна върху проблема с младежката безработица и най-вече върху нежеланието на младите хора в България да работят. „Трябва да се фокусираме какво правим да насърчим мобилността, какво правим с младежите, които не са мотивирани да учат или да работят, но пък те са бъдещето на Европа”,  заяви тя.

На откриването на международната среща присъстваха също Кейт Пикет и Ричард Уилкинсън – университетски преподаватели и съавтори на издадената на български книга „Патология на неравенството”. Въз основа на данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и други институции те представиха графики, според които най-голямо социално неравенство се наблюдава в САЩ и Сингапур. Те посочиха, че социалното неравенство води до проблеми със сигурността и разбирателството между хората в едно общество. Добавиха, че колкото по-голямо социално неравенство има в дадена държава, толкова по-често срещани са наркозависимостта, психическите проблеми, затлъстяването. Понижени са и очакванията спрямо живота. През юни се очаква да излезе новата им книга, в която на фокус ще са и държавите от Източна Европа.

Коментари: 0