Новите технологични милиардери на 2018 г.

Сред тях е и българин

Новите технологични милиардери на 2018 г.

Влад Тенев и Байджу Бат

4310 ~ 2 мин. четене

Технологичната индустрия произвежда милиардери от години и изглежда, че няма по-добър начин да се забогатее бързо, отколкото да създадеш мобилно приложение или социални медийни сайтове.

И тази тенденция не изглежда да се забавя, тъй като технологичната индустрия е генерирала 11 нови милиардери през 2018 г.

А сред тях дори има и българин.

Ето кои са те:

Араш Фердоуси


Фердоуси е съосновател на Dropbox, която стана публична през март. От пускането на акциите на борсата той влезе в клуба на милиардерите.

Даниел Ек


Ек е съосновател и главен изпълнителен директор на музикалния стриймиг гигант Spotify, а неговата компания стана публична през април. Резултатът за него и останалите основатели на компанията - $ 5.8 милиарда.

Бини Бансал и Сачин Бансал


Точният момент за първично публично предлагане не е единственият начин забогатеете бързо в света на технологиите. Приложението на Бини Бансал за пазаруване Flipkart (по-точно 77% от него), бе купено от Walmart през май, а след сделката Бансал милиардер. Сачин Бансал е друг от съоснователитена Flipkart, който става милиардер след инвестицията на Walmart.

Влад Тенев и Байджу Бат 


Влад Тенев ( с български произход) и Байджу Бат са съоснователи и съуправители на мобилното инвестиционно приложение Robinhood. Компанията им наскоро премина успешно кръг от финансиране, с което оценката на компанията нарасна до 6 млрд. долара. (Повече за тях четете в броя на сп. „Икономика” през септември).

Павел Баудиш


Баудиш съосновател на компанията за интернет сигурност Avast, която излезе на борсата в Лондон през май тази година.

Том Престън-Вернер, Крис Уанстрат и Пи Джей Хийт


Крис Уанстрат с директора на Microsoft Сатя Надела и Нат Фридман

И тримата съоснователи на GitHub влязоха в списъка на новите технологични милиардери, когато компанията им беше купена от Microsoft миналия месец.

Арно Шюйф

Шюйф е най-новият сред технологичните милиардери на 2018 г., но може да сте сигурни, че той няма да бъде последният. Той се присъединява към клуба и през юни, когато приложението за плащане Adyen, на което той е съосновател, стана публично.

Подкрепи Economic.bg