Новите технологии са топ заплаха за българския бизнес през 2020 г.

В световен план киберинцидентите за първи път оглавяват класацията за най-сериозна корпоративна заплаха

Новите технологии са топ заплаха за българския бизнес през 2020 г.

Снимка: Unsplash

2129 ~ 4 мин. четене

Новите технологии заедно със законовите и регулаторните промени са най-големите рискове за българския бизнес, сочи деветото издание на Алианц Риск Барометър. Двете категории си поделят първото място с по 41% от отговорилите. Родната действителност е малко по-различна от глобалната, като в световен мащаб за първи път киберинцидентите са класирани като най-сериозната корпоративна заплаха за 2020 г. 
 
За първи път Алианц Риск Барометър дава резултати и за България, които отразяват осъзнатостта на бизнеса по отношение на възможните рискови сценарии, но със своята локална специфика. 
 
Българските експерти оценяват като рискови за бизнеса търговските войни, митническите тарифи, икономическите санкции, протекционизма, Brexit, дезинтеграцията в еврозоната. Не по-малко предизвикателни за компаниите в България са въздействието на изкуствения интелект, автономните автомобили, Интернет на нещата (IoT), блокчейн и нанотехнологиите. 
 
„В глобален план само за 7 години кибер рискът от 15-то вече е на първо място, а природните катаклизми в цял свят през 2019-та и тези от началото на 2020-та година ни напомнят за важността на риска, свързан с климата. Събитията в България показват, че ние не сме изключение от общата картина и трябва да предприемем действия за ограничаване на въздействието им върху бизнеса“, коментира Йоанис Коцианос, председател на изпълнителния комитет на Алианц България.
 
В световен мащаб
 
Дълги години рискът от прекъсване на бизнес дейността бе най-голямата заплаха за бизнеса, като в тазгодишния индекс на Алианц е посочен от 37% от анкетираните. Сега той е на второ място, изместен от киберинцидентите, от каквито се опасяват 39%. 
 
Само до преди седем години киберрискът беше класиран на 15 място от 6% от отговорилите. Сега киберсихурността попада във фокуса на бизнеса и неслучайно. Опасността се поражда от нарастващата зависимост на компаниите от данни и IT системи и редица инциденти с широк отзвук през последните години. 
 
Киберрисковете продължават да растат като заплаха и в повечето страни се подреждат в челната тройка на опасностите пред бизнеса. Бизнесът се сблъсква с по-мащабни и по-скъпо струващи проблеми, възникнали от злоупотреба с данните, извършване на измами или изнудване за пари, както и вероятността киберинциденти да предизвикат съдебни спорове. Голямата злоупотреба с данни, която включва повече от милион засегнати записа, към момента се оценява средно на 42 милиона долара, което прави годишно покачване с 8%. 
 
„Инцидентите стават все по-разрушителни, по-често насочени към големи компании, като атаките са с нарастваща степен на сложност и с искове за откуп. Преди пет години, типичен иск за откуп би бил в порядъка на десетки хиляди долара. Днес исканата сума може да е милиони,” споделя Марек Станиславски, заместник ръководител глобална сигурност на Allianz Global Corporate & Specialty.
 
Изнудванията са само една част от картината. Компаниите могат да страдат от големи прекъсвания на бизнес дейността, поради липсата на критични данни, системи или технологии, възникнали поради технически проблем или кибер атака. „Много инциденти са в резултат от човешка грешка и могат да бъдат избегнати с обучения, които все още не са рутинна практика в компаниите,” допълва Станиславски.
 
Законовите и регулаторни промени (на 3-то място, с 27% от отговорилите) и климатичните промени (на 7-мо място, със 17% от отговорилите) са се покачили най-много в класацията в световен мащаб, спрямо резултатите от миналата година. Сред растящите тревоги на преден план излизат последиците от търговската война между Китай и САЩ, Brexit и глобалното затопляне. 
 
Годишното проучване на глобалните бизнес рискове на Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) отразява виждането на 2,718 експерта от над 100 страни, включително управители, мениджъри по управление на риска, брокери и застрахователни експерти.
 
„Алианц Риск Барометър 2020 очертава, че кибер рискът и климатичните промени са двете големи предизвикателства, върху които компаниите ще трябва да се фокусират основно през новото десетилетие“, коментира Йоахим Мюлер, главен изпълнителен директор на Allianz Global Corporate & Specialty. 
 
Прекъсване на бизнес дейността – неотслабваща заплаха с нови причини
 
Въпреки слизането на второто място, тенденцията за по-мащабни и по-комплексни рискове от спиране на дейността се запазва. Причините стават все по-разнообразни: от пожар, експлозия или природни катастрофи до дигитални вериги за доставка и дори политическо насилие.
 
„Дигиталните вериги на доставки и платформи днес предоставят пълна прозрачност и проследимост на доставките, но пожар в центъра с базата данни, технически проблем или хакерска атака може да доведе до големи загуби и да прекъсне дейността на множество компании, които споделят същата система, и които не могат да превключват на механично управление на процеса”, споделя Реймонд Хогендорн от Allianz Global Corporate & Specialty. 
 
Бизнесите също така са изложени на директно и индиректно въздействие от масови безредици, граждански неподчинения или терористични атаки. Последната година станахме свидетели на ескалация на граждански протести в Хонг Конг, Чили, Боливия, Колумбия и Франция, които доведоха до имуществени щети, прекъсване на бизнес дейността и претърпени финансови загуби от местни и международни компании, конкретни примери са затворени магазини в продължение на месеци, наложена забрана за достъп на клиенти и туристи или работници, които не могат да стигнат до работните си места, паради съображения за сигурност. 
 
Законовите и регулаторни промени се нареждат на трето място в глобалната класация на Алианц Риск Барометър 2020 и на първо място, заедно с този от новите технологии, за България по важност. Митнически тарифи, санкции, Brexit и протекционизъм са цитирани като ключови рискове. Около 1300 нови търговски бариери са въведени само през 2019. Търговският спор между САЩ и Китай доведе до средна тарифа за САЩ с нива близки до стойности, достигнати за последен път през 70-те години. 
 
„Търговската политика става само още един инструмент за множество външнополитически цели, като икономическа дипломация, геополитическо влияние и  екологична политика,” обяснява Людовик Сюбран, главен икономист на Алианц. „Този активизъм не се ограничава единствено до границите на САЩ: разпространил се е до Япония и Южна Кореа, Индия и Европа“. 
 
Фокус на новите регулаторни предизвикателства в настоящото десетилетие ще бъдат екологичното въздействие, въглеродните емисии и климатичните промени. Тяхното влияние върху корпорациите ще бъде разностранно, както това се случи в миналото с новите правила за счетоводство и опазване на данните”, заявява Сюбран.  

Коментари: 0