Новогодишното послание на Гейтс: Богатите да плащат повече данъци

Според него това няма да обезсърчи предприемачеството

Новогодишното послание на Гейтс: Богатите да плащат повече данъци

Снимка: Twitter профил Бил Гейтс

1644 ~ 2 мин. четене
Милиардерът Бил Гейтс иска богатите да плащат по-високи данъци. „Аз бях непропорционално възнаграден за работата, която свърших“, заяви основателят на Microsoft в публикация в блога си, озаглавена „За какво мисля тази Нова година“.

„Богатите трябва да плащат повече, отколкото в момента, а това включва Мелинда и мен“, добавя Гейтс, споменавайки своята съпруга и съосновател на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“. "Актуализирахме нашата данъчна система преди да сме в крак с променящите се времена и трябва да го направим отново, като започнем с повишаване на данъците върху хора като мен", каза той. Данъците трябва да бъдат изразходвани интелигентно, за да „изградим по-здрав и справедлив свят за всички“, добави той.

Състоянието на Гейтс е 113 млрд. долара, което го прави вторият най-богат човек в света след Джеф Безос, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Според него правителството на САЩ трябва да вдигне данъците, за да изпълни задълженията си, тъй като сега събира около 20% от БВП, а харчи около 24%. Той също така смята, че данъчното облагане след това преразпределяне на постъпленията може да помогне за намаляване на разликата между най-богатите и най-бедните американци, която се разширява през последния половин век.

Правителството основно облага данъка върху труда, но трябва да облага повече капитала, смята още Гейтс и посочва, че бюджетът получава около 75% от приходите си, като облага заплатите с до 37%. Същевременно има данък от 20% върху инвестициите, които генерират по-голямата част от доходите на богатите хора, ако се държат повече от година.

"Това е най-ясното доказателство, което видях, че системата не е честна", пише Гейтс. "Не виждам причина да предпочитам богатството над работата, както правим днес", добавя той.

Милиардерът е на мнение, че данъците върху имотите трябва да бъдат по-високи, а вратичките за наследство трябва да бъдат затворени. "Династична система, в която можете да предадете огромно богатство на децата си, не е полезна за никого. Следващото поколение не завършва със същия стимул да работи усилено и да допринася за икономиката", каза Гейтс.

Той смята, че ограничението за размера на дохода, подлежащ на облагане с данъци Medicare, трябва да бъде премахнато. Също така е на мнение, че възможността, която позволява на мениджърите на фондове да плащат по-ниски лихвени проценти върху своите доходи, трябва да бъде ограничена.

Големите богатства трябва да се облагат с данък след около десетилетие, тъй като инвестициите могат да избегнат данъци, ако не бъдат продадени или търгувани, смята съоснователят на Microsoft.

Гейтс коментира и опасенията, че повишаването на данъците ще обезкуражи предприемачеството и иновациите, като намали печалбите на богатите хора. Той заяви, че те не са истински притеснения при сегашните данъчни ставки. "Не трябва да унищожаваме тези стимули, но сега сме далеч от този момент", казва той. "Американците в топ 1% могат да си позволят да платят много повече, преди да спрат да работят или да създават работни места", казва още Гейтс.

Той посочи, че по-високите данъци не го разубеждават да основава и изгражда бизнес. "През 70-те години, когато Пол Алън и аз стартирахме Microsoft, пределните данъчни ставки бяха почти два пъти по-високи от днес", пише той. "Това не ни навреди на стимула да създадем страхотна компания."
Коментари: 0