Съдът отмени „твърдата“ такса за детските градини в София

Те трябва да се определят на база дните, в които децата са посещавали забавачката

Съдът отмени „твърдата“ такса за детските градини в София

Снимка: Pixabay

2456 ~ 1 мин. четене

Месечните такси за детските градини в София трябва да се определят в зависимост от броя дни, през които детето  реално е посещавало забавачката. Това реши Върховният административен съд (ВАС), след като отмени разпоредбата на Столичната община, според която дори и детето да не е ходило въобще на детска градина, родителите му дължат 50% от таксата за услугата (тоест поне 30 лв.).

Решението на съда е от 13 ноември 2019 г. и е окончателно. В момента таксата за общинска детска градина в София е 60 лева на месец.

В решението на ВАС се казва, че заплащането на такса за дните, в които детето не е посещавало детска градина, противоречи с няколко закона, тъй като не се плаща за реално използвана услуга, а за възможността тя да се ползва.

В бюджета на Столична община за 2020 г. са заложени приходи от такси в размер на 17.5 млн. лв., колкото бяха и за 2019 г. От информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата е публикуван график на дейностите за 2020 г. От него става ясно, че първото текущо класиране за 2020 г. ще е на 11 януари.

Коментари: 0