НСО дава 2,5 млн. лева за две бронирани коли

Те ще издържат на пожар и химическа атака

НСО дава 2,5 млн. лева за две бронирани коли

Националната служба за охрана ще похарчи 2,5 милиона лева за два нови бронирани автомобила. Това става ясно от обществената поръчка, обявена от службата, съобщи bTV.

Според изискванията автомобилит трябва да са бензинови, над 482 конски сили, дължината да е над 5,2 метра, с автоматична, шестстепенна скоростна кутия. Кола, която за под 8 секунди успява да се изстреля до 100 км в час, с разход на гориво под 18 на сто, което означава да е икономична като за такава кола.

Възможностите за такива автомобили, които се предлагат на пазара са няколко. Сайтът "Секюрити.бг" е направил анализ на десетте най-скъпи и най-здрави бронирани автомобила в света.

Един от тях, германска марка, отговаря най-пълно на изискванията. Струва 685 000 долара, цената и параметрите го правят най-вероятният печеливш в поръчката на НСО.

Блиндираната кола "A8 Security" е обвита в стомана, титан и кевлар, което я прави непобедима срещу мощните огнестрелни оръжия.

Тя може също да осигурява защита срещу пожар и химически нападения. Двигателят е W12 (12 цилиндъра, бензин)  450 конски сили. Може да ускорява от нула до 100 километра в час за по-малко от 5 секунди.

Тази кола започва от 1 165 000 лева и се вписва в изискванията на Националната служба за охрана.

От НСО отговориха за bTV, че поради изтичане на експлоатационния ресурс на купени по-рано два автомобила, е необходимо те да бъдат подменени.

Коментари: 0