„Няма драма с уседналостта, България е парламентарна република“

Така президентът Румен Радев отговори на въпрос за въвеждането на уседналост за всички видове избори, въведени с промени в четири закон

„Няма драма с уседналостта, България е парламентарна република“

"България е парламентарна република. Всички промени на законите се извършват в Народното събрание. Нека няма драма! Политическите партии ще имат достатъчно възможности да решават. Предложения има много". Така президентът Румен Радев отговори пред телевизия Bulgaria ON AIR на въпрос за въвеждането на уседналост за всички видове избори, въведени с промени в четири закона.

Президентът Румен Радев е бил запознат с промените в закона за българското гражданство, с които се изменяха и изборните правила, твърди уволненият заради скандала шеф на дирекция "Съвет по законодателството" в министерство на правосъдието Любомир Tалев. Първоначалната информация бешее, че Талев едностранно е опитал да прокара спорната промяна, която въвеждаше „уседналост“ при възможността за гласуване в чужбина. Министърът на правосъдието Мария Павлова го уволнява, тъй като е действал умишлено, „с цел злепоставяне на институцията“.

Днес премиерът Герджиков обяви, че публично обявените промени в Изборния кодекс са били прибързан ход и той няма пръст в това предложение. На този етап, точно в този вид, в който излезе в публичното пространство не е точен ход, точните ходове са други", коментира Герджиков.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира по-рано през деня, че „решението на президента Радев и начинът, по който бе осъществен политически натиск върху служебния кабинет, министерството на правосъдието и съответните служители на министерството, показва, че г-н Радев се стреми към президентска република“, посочи Цветанов.

Коментари: 0