Ню Йорк съди най-големите петролни компании заради отпечатъка им върху климата

Градът държи петролните и газовите производители отговорни за разходите, свързани с въздействието на продуктите им върху околната среда

Ню Йорк съди най-големите петролни компании заради отпечатъка им върху климата

Снимка: Pixabay

980 ~ 1 мин. четене

Усилията на Ню Йорк да държи петролните и газовите производители отговорни за разходите, свързани с въздействието на техните продукти върху околната среда, са изправени пред трудна битка.

Ню Йорк предяви иск пред BP Plc, Chevron Corp., ConocoPhillips, Exxon Mobil Corp. и Royal Dutch Shell Plc, като твърди, че те са най-големите индустриални сътрудници в света по отношение на изменението на климата, пише Bloomberg. 

Градът твърди, че петролните компании отричат ​​откритията на учени за климатичните промени, въпреки че знаят, че използването на газ и нефт представлява "сериозен риск" за планетата. Ню Йорк също така твърди, че петролните компании са отговорни за глобалното затопляне, наводненията и др. природни бедствия.

Ню Йорк използва правните понятия за "публични неудобства" - незаконна заплаха за благосъстоянието на общността, като например публичен дом, наркотрафик или незаконно сметище за опасни отпадъци и "частни неудобства" - неразумна намеса в използването на нечия друга земя.

"Това дело е фактически и правно безсмислено и няма да направи нищо за разрешаване на сериозния проблем с изменението на климата", заяви говорителят на Chevron Braden Reddall в електронно писмо. Къртис Смит, говорител на Shell, че политиките за промяна на климата "трябва да бъдат решени чрез стабилна държавна политика и промени, за да се стимулира изборът на нисковъглеродни въглеродни емисии", а не от съдилищата.

Подкрепи Economic.bg