НЗОК ще ремонтира системата за електронни рецепти

Заради това касата отпуска гратисен период и няма да глобява лекарите и аптеките, които не работят по новите изисквания

НЗОК ще ремонтира системата за електронни рецепти

Снимка: Красимир Свраков

1592 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Националната здравноосигурителната каса все още няма да глобява лекарите и аптеките, които не издават електронни рецепти, след като хартиените излязоха от употреба на 1 юли 2021 г. Причината е, че има технически спънки пред безпроблемното функциониране на системата и тя трябва да се ремонтира, информират от НЗОК.

„От 01.07.2021 г. стартира процесът на въвеждане на електронна рецептурна книжка (ЕРК) и извеждане от употреба на хартиената. Стартирането на всяко нововъведение неминуемо е съпътствано от различни по своята същност проблеми, обхващащи участниците в процеса. Дигитализацията на този сложен процес е свързано с работата на общопрактикуващите лекари и специалистите, аптеките, РЗОК, пациентите и софтуерните компании. В тази връзка НЗОК е създала необходимата организация за отстраняване на възникналите проблеми от техническо естество с медицинския или аптечен софтуер до 15.07.2021 г.“, се казва в съобщение от НЗОК.

Отчитайки възникналите неудобства при въвеждане на електронната рецептурна книжка, здравноосигурителната каса уточнява, че затрудненията няма да се отразят на начина на плащане и договорните партньори няма да бъдат санкционирани. Рецептите, предписани и отпуснати в съответствие с НРД за медицинските дейности 2020-2022 и договора с аптеките, ще бъдат заплатени, се пояснява в съобщението.

Подкрепи Economic.bg