ОАЕ може да вдигнат забраната за разговори през WhatsApp

Повечето VoIP услуги - включително Skype, FaceTime и WhatsApp - са незаконни в ОАЕ

ОАЕ може да вдигнат забраната за разговори през WhatsApp

Снимка: Pixabay

Обединените арабски емирства (ОАЕ) може скоро да отменят забраната за разговори през WhatsApp, заяви ръководителят на органа за цифрова сигурност на страната пред CNBC.

Мохамед Ал Кувейт, изпълнителен директор на Националния орган за електронна сигурност на ОАЕ, заяви, че ОАЕ е засилила сътрудничеството си с големи технологични платформи - особено WhatsApp, собственост на Facebook - по инициативи за национална сигурност.

„Сътрудничеството с WhatsApp всъщност се разшири и в много от тези (проекти) видяхме много добро разбиране (от тях) на концепцията, която имаме“, каза той, като се позовава на подхода на страната на Персийския залив към регулирането на телекомуникациите.

„Може да има премахване на тази забрана за гласови повиквания  (WhatsApp) … и това скоро ще се случи, това знаем и разбираме от органа за далекосъобщения тук в ОАЕ.“

Повечето гласови услуги  през интернет протокол (Voice over Internet Protocol - VoIP) - включително Skype, FaceTime и WhatsApp - които позволяват безплатни гласови и видео разговори през интернет, са незаконни в ОАЕ. Платформата за съобщения обаче е законна и достъпна, а жителите и предприятията в емирствата използват известните частни мрежи (VPN) за достъп до забранени комуникационни системи.

Криптирането и „регулаторната рамка“ на ОАЕ вече бяха посочени като част от причините за забраната.  Забраната благоприятства местния телекомуникационен сектор, който е монополизиран от контролирани от държавата фирми, и жителите са принудени да плащат високи цени за телефонни разговори, вместо да ги правят безплатно чрез интернет връзка.

Други държави от Персийския залив през последните години смекчиха позицията си към доставчиците на VoIP. Саудитска Арабия отмени забраната си за разговори в WhatsApp през 2017 г., докато Катар вече позволява използването на VoIP услуги чрез лицензирани телекомуникационни оператори.

Миналата година се появиха съобщения, че Microsoft и Apple водят преговори с правителството на ОАЕ за премахване на забраната за Skype и FaceTime. Техните услуги за видео и аудио повикване обаче все още са блокирани.

През август алтернативната VoIP услуга, Yzer, стана достъпна в страната на Персийския залив, според местния информационен бюлетин Gulf Business. ОАЕ също така разрешава да се използват локално оторизирани VoIP приложения Botim, C’Me и HiU Messenger.

Ал Кувейт призна, че активирането на по-голяма свързаност в страната означава справяне с „цяла екосистема“, предполагайки, че потенциално ще се наложи правителството да преразгледа как достъпът до технологии е балансиран с националната сигурност.
Коментари: 0