Обама е пуснал Иран до американската финансова система, твърдят конгресмени

През февруари 2016 г. американското министерство на финансите е дало разрешение на Иран да обмени омански риали в долари

Обама е пуснал Иран до американската финансова система, твърдят конгресмени
Подкомисия на Комисията по национална сигурност към Сената - горната камара на Конгреса на САЩ, публикува днес доклад, в който се разкрива, че бившият президент Барак Обама е предоставил на Иран достъп до финансовата система на страната, предава Асошиейтед прес. През февруари 2016 г.

Американското министерство на финансите е дало разрешение на Иран да обмени омански риали с равностойност 5.7 млрд. долара, с които е разполагал в банка Оман - първо в долари, а след това в евро.

Представители на правителството на САЩ на високо равнище нееднократно заявяваха пред Конгреса, че достъпът на Иран до финансовата система на Съединените щати не се разглежда и не е бил част от каквато и да било сделка, се отбелязва в доклада. Въпреки тези заявления министерството на финансите, по указание на Държавния департамент, е разрешило конвертирането на ирански активи на стойност милиарди долари посредством финансовата система на САЩ.

Председателят на подкомисията - сенаторът републиканец Роб Портман, подчерта, че тези действия на администрацията на Обама са били осъществени тайно от Конгреса.

В документа се споменава обаче, че трансакциите така и не били осъществени, тъй като две американски банки отказали да участват. Администрацията на предишния президент на САЩ ги помолило да извършат превода, но нито една от тях не се съгласила, за да не навредят на репутацията си.

„Правителството на Обама подведе американския народ и Конгреса, защото отчаяно желаеше да постигне сделка с Иран“, каза Портман.

Даването на разрешението не е било незаконно, но е надвишавало полето за действие на администрацията в съответствие с иранското ядрено споразумение.

Сделката бе договорена между Иран и шестте световни сили - пет страни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Тя предвижда отмяна на международните санкции срещу Техеран в замяна на ограничаване на ядрената му програма и поставянето й под международен контрол.
Коментари: 0