Обама ще поиска по-високи данъци за богатите

В традиционната Реч за състоянието на съюза, президентът на САЩ ще предложи и мерки за стимулиране на средната класа

Обама ще поиска по-високи данъци за богатите
Автор: Стилиян Гребеничарски

Президентът на САЩ Барак Обама ще поиска затваряне на многомилиардните данъчни вратички и въвеждане на такса върху големите финансови компании по време на годишната си Реч за състоянието на съюза, пише Reuters. От администрацията на президента съобщават, че допълнителните средства ще се използват за стимулиране на средната класа.

Обама ще се обърне към нацията по време на съвместно заседания на двете камари на Конгреса във вторник. По време на него, той ще продължи с линията за равно третиране на доходите, а от администрацията му се надяват на двупартийна подкрепа, за да бъдат приети предложенията. В момента както Камарата на представителите, така и Сенатът са доминирани от Републиканската партия.

Това на този етап далеч не изглежда сигурно, тъй като промените означават на практика покачване на данъчното бреме, което може да срещне противопоставяне от страна на републиканците, посочва информационната агенция. В конферентен разговор, висш служител в Президентството подчерта, че част от идеите вече имат ясна широка подкрепа, а други са „двупартийни по своята същност“.

Сред мерките попада реформиране на данъчните правила за функционирането на доверителните фондове, които според администрацията представляват най-голямата вратичка в капиталовите доходи. Според сега действащото законодателство, активите в тези фондове могат да преминават необлагаемо към наследниците на най-богатите американци. Предвижда се и покачване на ставката за облагане на капиталовите доходи (доходи от търговия с финансови инструменти) и такива от дивиденти до 28%. Това би било най-високото ниво от президента-републиканец Роналд Рейгън, през 80-те години, насам.

С цел да бъде управляван финансовият риск в системата, Обама ще предложи въвеждане на такса от 7 базисни пункта (0,07%) върху задълженията на финансовите компании с активи за над 50 млрд. долара. Идеята е финансирането им да стане по-скъпо, което да действа възпиращо за прекаленото им задлъжняване.

Тези три мерки се очаква да донесат в хазната около 320 млрд. долара за период от 10 години. Те ще послужат за преразпределяне на доход, което ще се осъществи посредством стимули, насочени към средната класа. Сред оповестените мерки в тази насока ще са данъчен кредит от 500 долара за семейства с двама работещи партньори, утрояване на данъчния кредит за грижа за дете до 3000 долара за дете, укрепване на данъчните стимули за образование и улесняване пенсионното осигуряване, където работодателите не предлагат пенсионен план.

Цената на този пакет, включително намеренията за безплатно обучение в публичните колежи е около 235 млрд. долара. Подробностите ще станат ясни на 2 февруари, когато Обама внесе проекта за бюджет за обсъждане в Конгреса.   

Коментари: 0