Великобритания губи пазари в САЩ, Германия и Китай

Комбинацията от COVID, Brexit и дългосрочните предизвикателства ще постави британския бизнеса в неблагоприятно положение

Великобритания губи пазари в САЩ, Германия и Китай

Снимка: Unsplash

Обединеното кралство е загубило пазарни позиции в САЩ, Германия и Китай по време на пандемията COVID-19 поради глобалния търговски хаос, Brexit и лошата производителност. Това показва ново изследване на Центъра за бизнес просперитет към университета "Астън", публикувано в понеделник. Данните сочат, че докато всички страни се борят със суматохата, предизвикана от коронавируса, Обединеното кралство губи позиции на основните си пазари за износ.

„Обединеното кралство се представя особено зле поради дългосрочна стагнация в растежа на производителността“, се казва в доклада на Центъра за бизнес просперитет на Университета Aston.

 В някои ключови дестинации за износ, сред които Германия и Китай изглежда, че Обединеното кралство е претърпяло по-рязък спад, по-бавно се е възстановило и глобалната му конкурентоспособност намалява. Спадът на Обединеното кралство в износа за САЩ изглежда най-рязък както в абсолютно, така и в относително изражение. Също така е и най-продължителен сред големите европейски страни (с изключение на Франция).

Между 2017 и 2019 г., Обединеното кралство увеличи общия износ за Германия с 8.5% - по-малко от растежа на износа, постигнат от Италия (12%), Холандия (14%) и Испания (20%), както и САЩ (24%).

„Това до известна степен рисува картина на забавяне на износа на Обединеното кралство за Германия след референдума за Брекзит през 2016 г., което може да се тълкува като известно разединяване между двете икономики“, казват в доклада икономистите Джун Ду и Александър Шепотило.

Изследването, основано на търговската статистика на ООН, също показва, че Обединеното кралство е загубило пазарен дял и в Китай.

„Комбинацията от COVID, Brexit и дългосрочните предизвикателства пред производителността на Обединеното кралство ще постави британския бизнес в неблагоприятно положение в обозримо бъдеще“, се посочва в доклада.

Относително лошата производителност на Обединеното кралство озадачава икономиките от години, а обясненията варират от лоши умения на служителите и ниски инвестиции в научни изследвания до фактори, свързани с търсенето и финансовата криза.

Коментари: 0