Обявиха MP3 формата за мъртъв

На негово място идва по-функционалният AAC формат

Обявиха MP3 формата за мъртъв

Снимка: Pixabay

4007 ~ 2 мин. четене

MP3 – форматът, който революционизира начина, по който слушаме музика през 90-те години, официално беше пенсиониран.

Германската изследователска институция, създала формата –  Fraunhofer Institute for Integrated Circuits, обяви, че прекратява лицензирането на патентите за MP3. С други думи, организацията не желае повече да я поддържа. Причината е, че има по-добри начини за съхранение на музика в днешно време, пише Engadget.

На негово място идва форматът Advanced Audio Coding (AAC), който ще се превърне в "де факто стандарт за изтегляне на музика и видеоклипове на мобилни телефони", коментира директорът на Fraunhofer. AAC е по-ефикасен и има по-голяма функционалност, като може да се използва за стрийминг на тв и радиопредавания с по-високо качество на аудиото.

Първите изследвания в областта на аудио кодирането стартират през 80-те години в германския университет Фридрих-Александър. По-късно учените обединяват усилията си с екип на  Fraunhofer Institute for Integrated Circuits и заедно създават MP3 стандарта. Революционният за времето си формат кодира файловете в размер до едва 10% от оригиналния файл.

Историята помни как корпоративният саботаж почти успява да попречи на MP3 да се развие. Накрая обаче Fraunhofer все пак предоставя на потребителите софтуер, който могат да използват, за да преформатират съдържанието от компактдисковете си в MP3 файлове.

До края на 90-те години тези малки файлове наводняват все още зараждащото се уеб пространство и превръщат средата в благоприятна за развитието на дигиталното пиратство. Така се раждат и компании като Napster, които дадоха на хората възможност да споделят помежду си песни и други файлове само с едно кликване – модел, който нарушава законите за авторско право. Превръщането му в повсеместна практика обаче налага преосмислянето на нормативната уредба, а компаниите започват да търсят начини да се преборят с пиратството.

Технологичният гигант Apple даде част от отговора, като пусна на пазара своя MP3 плейър - iPod и позволи легално сваляне на музика в този формат на iTunes. Почти от самото начало компанията даде възможност да се използва и AAC форматът, който още тогава се нареди като предполагаем наследник на MP3.

MP3 остава в историята с това, че позволи на милиони хора по света да разменят свободно (макар и нелегално в своята същност) музика и дигитално съдържание.

Коментари: 0