МЗ очаква да намери още нарушения в „Пирогов“

Уволненият Асен Балтов е възпрепятствал работата на Съвета на директорите

МЗ очаква да намери още нарушения в „Пирогов“

Снимка: стопкадър/BTV

1368 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Не може такава голяма държавна болница като УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД да се управлява еднолично. От Съвета на директорите твърдят, че не им е предоставено помещение и не са им предоставени материали, които ги касаят, както и че са укривани данни от тях. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров на брифинг по повод уволнението на изпълнителния директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов заради нарушения, констатирани от НЗОК, в размер на общо над 1 млн. лева.

От Съвета на директорите твърдят, че „Пирогов” се управлява абсолютно непрозрачно. Балтов крие множество материали, които те са му поискали. Вероятно ще излязат и други факти срещу него, тъй като проверката на НЗОК продължава“, каза още Петров.

По думите му има достатъчно доводи за смяната на проф. Асен Балтов и протестите на лекарите от болницата са неоснователни. Той категорично заяви, че рокадата в управлението по никакъв начин не трябва да влияят върху работата им.

Практиката показва, че когато по определени критерии се смени едно ръководство след това излизат много фрапиращи факти. Ето защо в най-скоро време очакваме нови сигнали и всъщност работата на касата не е спряла“, каза още зам.-министър Петров.

Запитан дали е възможно директори на отделения да са знаели за фиктивни пациенти, Петров отговори: „Възможно е. При проверката прави впечатление, че това се касае основно по две клинични пътеки – „Бъбречна недостатъчност“ и „Чернодробни заболявания“. Множеството такива случаи говорят за неупражнен контрол от страна на изпълнителния директор“.

Припомняме, че проф. Балтов реши да вземе участие в политическия живот в България, подкрепяйки бившия премиер Бойко Борисов. Най-яркото проявление на това бе разходката с премиерския джип по строящата се магистрала "Европа" Това се случи в работно време през ноември 2020 г., когато в страната бушуваше първата вълна на коронавируса и хора умираха в линейки и на стълбите на болниците. Страната ни тогава зае незавидното първо място в Европейския съюз по смъртност с COVID-19. И въпреки изнемогването на болниците и лекарите Балтов тогава избра да участва в поредното предаване на живо от служебния автомобил на Борисов, в който беше още и тогавашния здравен министър Костадин Ангелов.

От Министерството на здравеопазването днес уточниха, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 млн. лв. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях.

На случаен принцип Касата е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график.

Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.

В случая, смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят. Министерството на здравеопазването се отнася с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „Пирогов“, се посочва в позицията на МЗ. 

Подкрепи Economic.bg