Очакват се загуби за френската туристическа индустрия

Терорът в Париж травмира жителите и ще окаже силен ефект върху туристите

Очакват се загуби за френската туристическа индустрия
152 ~ 1 мин. четене

За втори път тази година столицата на Франция става обект на координирани атаки. Поредната жестокост в Париж травмира  неговите жители и определено ще се отрази и върху туристите. 

В момента туризмът на Франция формира 7,5% от БВП на страната.  

Със засилването на сигурността и охраната във всички видове транспорт, десетки хиляди туристи и пътуващи по работа напускат града. След атентатите, президентът Оланд каза, че затваря границите, но трафикът от и за Франция не е спирал. Мерките за сигурност по-границите са повишени и бе въведен граничен контрол със съседните страни - проверяват се паспорти и лични карти на пътниците от Шенген с влак и автомобили. Мярката е въведена за месец, в рамките на охраната на Конференцията на ООН за климата на 30 ноември. 

За сега Air France оперира полетите си нормално, но предупреждава, че са възможни са закъснения в излитанията и кацанията след въвеждането на засилен контрол на границите. 

Няколко големи магазини бяха затворени в събота. Le Printemps, Les Galeries Lafayette на булевард Осман затвориха два часа след отваряне на 14 ноември, ден след като украсиха елхата и обявиха намаленията за уикенда.В събота затвориха и H&M в Париж и Парижки регион „заради сигурността на клиентите, служителите и в знак на солидарност с жертвите“. 

"Франция има голяма туристическа индустрия и са възможни са известни щети за икономиката, ако това доведе до спад на посещенията във Франция или за туризма като цяло след катастрофата на руския самолет“, каза Хиденори Суезава, анализатор в SMBC Nikko Securitie, цитиран от Reuters.

Подкрепи Economic.bg