54% одобряват изнасянето в медиите на доказателства по текущи дела

Маркет ЛИНКС отчита криза на доверието в българските институции

54% одобряват изнасянето в медиите на доказателства по текущи дела
Над половина хора в България одобряват изнасянето в медиите на доказателства по текущи дела, сочи национално представително проучване на социологическата агенция Маркет ЛИНКС, изготвено по поръчка на bTV. 54% от анкетираните намират тази практика за положителна, 28% не могат да преценят, а 18% не я одобряват. 

Припомняме, че прокуратурата на няколко пъти изнесе в публичното пространство доказателства по делото срещу Tad Group (компанията, обвинена за хакерската атака срещу Националната приходна агенция). Действията предизвикаха широк отзвук и повдигнаха въпроса дали това е нормално да се прави и няма ли да се опорочи изходът от делото. 

Значителното одобрение на противоречивата практика, според социолога Добромир Живков, може да се обясни с очакването на гражданите за повече прозрачност. „Имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят“, каза той. 

Резултатът идва на фона на кризата на доверие в българските институции. Най-ниско е то към Народното събрание – около 15%, а към съдебната система и правителството то е около 25%. 

Юни месец, непосредствено след изборите за Европейски парламент, когато хората са дали своя глас, са почувствали, че имат влияние върху случващото се в страната. „През юли и август, когато отново имаше скандали, доверието отново спадна“, посочва Живков. 

По-малко от половината хора например намират процедурата за избор на главен прокурор за достатъчно добра. „Малка част от обществото обаче познават процедурата в детайли“, отбелязва социологът. Според 57% тя е опорочена, сперод 15% няма никакъв проблем, а 28% не могат да преценят. 

Проучването на Маркет ЛИНКС е проведено сред 1025 лица над 18 години, в периода 16-25 август, чрез пряко лично интервю. 

Коментари: 0