Официално: Има сделка за спасяването на ZTE

САЩ ще имат свой екип, който да наблюдава работата на китайската компания

Официално: Има сделка за спасяването на ZTE
Вече и официално е потвърдено, че има сделка за спасяването на китайския производител на смартфони ZTE, след като през март на компанията бе забранено да купува части от американски доставчици и това на практика стопира работата й.

Новината за сделката, за която изтече информация от известно време, официално потвърди днес американският министър на търговията Уилбър Рос.

Компанията ще плати глоба от 1 милиард щатски долара и ще привлече американски екип за наблюдение, за да разреши спора със САЩ.

Пълните условия на сделката обаче не са обявени, а само една част от тях. Постигането й обаче може да означава край на забраната за закупуване на американски части от ZTE, пише Си Ен Ен.

Рос заяви, че сделката е била договорена около 6 часа сутринта в четвъртък и ще наложи "най-стриктното спазване, което някога сме имали за която и да е компания, американска или чуждестранна". 

ZTE също така ще задели 400 млн. долара в гаранционна сметка.

"Ние буквално внедряваме хора по наш избор в компанията", каза Рос пред CNBC.

Съдбата на компанията се превърна в крайъгълен камък на търговския спор между Съединените щати и Китай.

През април щатското търговско министерство блокира американските фирми да продават части или да предоставят услуги на ZTE, която също така прави и телекомуникационно оборудване.

Забраната бе въведена, след като Вашингтон заяви, че ZTE е нарушила договор от 2017 г., Китайското дружество признава, че е нарушило санкциите срещу Иран и Северна Корея.

Според новото споразумение, част от борда на китайската компания ще бъде сменен, каза още Рос.

ZTE, която дава работа на около 75 000 души по целия свят, купува ключови компоненти от редица американски компании, включително чипове от Qualcomm и Intel. На 9 май компанията обяви, че е спряла повечето от операциите си поради забраната.

Президентът Доналд Тръмп съобщи в средата на май, че работи съвместно с китайския президент Си Дзинпин, за да даде на ZTE възможност "бързо да се върне в бизнеса".
Коментари: 0