Официално Metro разделя бизнеса си на две

Промяната влиза в сила от 30 септември

Официално Metro разделя бизнеса си на две
Автор: Александра Сотирова

Германският ритейл гигант Metro AG одобри плана за разделяне на компанията на две части. Целта е да се отдели подразделението на дружеството за търговия на едро в отделна фирма, акциите на която ще се търгуват на борсата, това се съобщава в прессъобщение на компанията.

Още през март месец тази година Metro съобщи, че компанията готви разделение на бизнеса на две публични фирми. В едната е планирано да се отдели бизнесът с търговия на едро и хранителни продукти (Cash&Carry, Real и др.). В действащото дружество ще останат веригите за потребителска електроника (Media Markt, Saturn).

Акционерите в Metro ще имат дялове и в двете дружества. В същото време, двете компании ще имат свой собствен екип за управление и надзорен съвет и ще могат сами да изпълняват необходимите стратегии за партньорство и покупки.

Разделението на компаниите влиза в сила от 30 септември. „През последните месеци ние интензивно анализирахме заплануваното разделение на групата на две силни и фокусирани търговски компании. Събитията от последните месеци потвърдиха нашето убеждение, че тези две предприятия почти нямат общи пресечни точки в действията си и ще бъдат по-успешни, ако функционират отделно” – пише в прессъобщението на компанията.

От българското представителство на компанията коментираха пред Economic.bg, че промените няма да засегнат България, тъй като у нас съществува само разделението Metro Cash&Carry.

Сегашният председател на Надзорния съвет на компанията Юрген Щайнман ще запази позицията си във фирмата в търговията на едро и продажбата на храни. В същото време, друг член на съвета - Юрген Фитшен ще стане председател на Съвета на директорите на дружеството, което ще се занимава с битова електроника.

Meto Group обединява компании по цял свят - METRO/MAKRO Cash & Carry - лидер в търговията на едро; Media Markt и Saturn -  верига в областта на електрониката в Европа; Redcoon – онлайн магазин за потребителска електроника, продаващ на територията на 10 европейски държави; Real - една от водещите вериги хипермаркети в Германия, предлагаща всички типове продукти за бита.

Компанията Metro AG, собственик на Metro Cash & Carry International GmbH, е основана през 1964 година в Германия. Щаб-квартирата на фирмата се намира в Дюселдорф. Персоналът на ритейлъра надвишава 220 хил. души по цял свят.

Коментари: 0