Огромна грешка е да разделяме Европа на християни и мюсюлмани

Това прави съвместното съществуване невъзможно, заяви Федерика Могерини

Огромна грешка е да разделяме Европа на християни и мюсюлмани
376 ~ 2 мин. четене

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини определи като "сериозна грешка" да се разделя Европа на "ние християните" и "тях, арабите, мюсюлмани, терористи", това противоречи на европейските ценности за свободата на съществуване,  заяви ръководителят на европейската дипломация в интервю за вестник La Repubblica.

"Ако започнем да оперираме с понятията "ние" - европейците и християните, и "те" - арабите, мюсюлманите, терористите, то само ще подхраним тези, които искат да покажат, че съвместното съществуване е невъзможно. Основополагащите ценности на Европа - това е възможността всички да живеят и работят заедно, независимо от тяхната националност, религия и култура. В многообразието е нашата сила, залогът за мир и просперитет", каза още Могерини.

Тя посочи, че не трябва да се поддаваме на тези, които „топят нашите ценности”. „Алианс, диалог, сътрудничество и интеграция – това е ключът към решението на проблема”, подчерта още тя.

Могерини признава, че проблемът с тероризма е не само в рамките на Европа. "Всяка ситуация, в която се създава вакум на властта, дава основание на терористите. И ние се надяваме, че тази трагедия (атентатите в Брюксел) ще даде тласък за решаване на сирийската криза, и няма да позволи да се допусне катастрофалното развитие в Либия", заяви дипломатът.

Тя също така смята, че тероризмът може да бъде преодолян само с помощта на обща европейска стратегия. "Идеята, че европейският подход не дава резултати, а действията на национално ниво са по-ефективни, е илюзорна", каза Могерини, като призна, че все още страните предпочитат да се ръководят от националната политика за борба с тероризма. 

Подкрепи Economic.bg