Робот с 29 ръце развинтва iPhone за секунди

Изобретението е на Apple

Робот с 29 ръце развинтва iPhone за секунди

Apple представи робот, който има 29 ръце и разглобява iPhone за 11 секунди. Така рециклирането на смартфоните става лесно и бързо.


Системата на технологичния гигант функционира от миналия месец, но се планира изграждането и на второ съоръжение в Европа. Целта на машината е да помогне за оползотворяване на среброто, волфрама и други метали в смартфоните, пише MailOnline.

Въвеждането на технологията е отговор на критиките към продуктите на Apple, чиито компоненти трудно се разглобяват, обновяват и използват повторно. Роботът Liam, който е разработен в последните три години, първоначално ще се фокусира върху iPhone 6, предаде "Фокус". Компанията планира да го модифицира и разшири приложението му, за да обработва различни устройства и да възстановява повече ресурси.


Засега капацитетът на системата е недостатъчен, защото роботът може да разглоби не повече от няколко милиона смартфона годишно. Това е съвсем малка част от продадените 231 млн. устройства през 2015 г.

Природозащитната организация “Грийнпийс” приветства инициативата на Apple, като пример за стремеж по-малко продукти да попадат на сметищата. В същото време тя поставя под въпрос ефекта на робота Liam върху количествата на рециклираните смартфони. Фирмите, специализирани в рециклиране на електронни отпадъци, които обработват iPhone, няма да имат достъп до Liam.Коментари: 0