Депутатските заплати окончателно остават високи

109 народни представители гласуваха „против” предложението на Мая Манолова за редуциране на месечните възнаграждения до 1570 лв.

Депутатските заплати окончателно остават високи

Снимка: Красимир Сраков

2939 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Депутатите няма да намаляват основните си заплати и те остават равни на три средномесечни възнаграждения в обществения сектор. Решението бе гласувано днес в зала, след като във вторник Временната комисия в парламента, която обсъжда новия Правилник за организация и дейността на Народното събрание, също отхвърли идеята на Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Предложението за намаляване на заплатата до 1570 лв. бе подкрепено само от осем народни представители. 109 бяха „против”, а 31 се въздържаха. Разговорите в зала доведоха и до противопоставяне между председателя на политическата група на ИБГНИ и председателя на Народното събрание Ива Митева.

Според Митева трябва да се мисли за нов модел на определяне на възнагражденията в държавната администрация, който да премахне диспропорцията в заплащането. „Не знам дали г-жа Манолова си дава сметка как се определят възнагражденията в държавната администрация”, коментира тя. И обясни, че те са процент от депутатските заплати и намаляването на възнаграждението на народните представители ще доведе до редуциране и на парите на държавната администрация.

В отговор Манолова изтъкна, че за българските граждани, които получават по 700 лв., този спор е абсурден.

Отхвърлено бе и другото предложение на Манолова – депутатите сами да поемат транспортните си разходи за автобусни, жп и самолетни билети при изпълнение на задълженията си. То не бе прието и от Комисията. 

Така, например, ще се признават разходите за самолетни билети на народни представители от райони, намиращи се в области, с които има въздушна връзка, и на отстояние на повече от 250 км от София. Депутатите, отговарящи на тези критерии, ще имат право на до 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, а за останалите - до 12 самолетни билета.

Отпадна възможността от стария правилник депутатите да получават допълнителни възнаграждения до 25% от основното си месечно възнаграждение при реализиране на приоритетни за страната задачи. За облекло парламентарните служители ще получават пари в размер до две средномесечни работни заплати на работещите в бюджетна сфера, е записано още в новия правилник.

Подкрепи Economic.bg