Окончателно: до 35 изборни секции в чужбина

Управляващите приеха промените на второ четене

Окончателно: до 35 изборни секции в чужбина

До 35 избирателни секции може да има във всяка чужда държава при избори. Това решиха депутатите днес, след като приеха промените в Изборния кодекс на второ четене, които въвеждат новите правила за разкриване на секции в чужбина.

Сънародниците ни в Турция не са заплаха за националната сигурност, че да им бъде ограничавана възможността да гласуват, каза Четин Казак от ДПС. Според него този законопроект е идея на Патриотичния фронт, която ГЕРБ подкрепя, защото имат договорка или просто това е условието за подкрепяне на кабинета "Борисов".

„Тежко престъпление” и „срамен акт”, така Лютви Местан определи текста на промените. „Разделяте нацията на етнически българи, на етнически турци - антидемократична цена, която плащате на крайните националисти, с които сте в съюз”, коментира той. „Мъчно ми става, когато някой се опитва да манипулира истината.”

„За българите в чужбина нищо не се променя. Това са отпадане на механизми, които са доказали порочността си”, с председателят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов се противопостави на казаното, предава БГНЕС. 

В началото на заседанието председателят на НС Цецка Цачева съобщи, че във връзка с искане на главния прокурор, депутатът от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали, е подал заявление, с което дава съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него. 

Коментари: 0