OMV: Европа ще има нужда от все повече природен газ

Ръководителят на OMV Райнер Зеле прогнозира, че природният газ ще измести въглищата

OMV: Европа ще има нужда от все повече природен газ
544 ~ 1 мин. четене

Европа ще трябва да внася много повече природен газ и нуждата ще е толкова голям, че обемите на внос на газ ще нараснат и от Русия, и от Норвегия. Това очерта като прогноза ръководителят на австрийската компания OMV Райнер Зеле в интервю за руското издание ТАСС.

„Виждаме стабилен и много бърз спад на собственото ни производство в Европа. Към днешна дата около 50% от газа в Европа се консумира на същото място, където се добива. През следващите 10-15 години този дял ще намалее до 1/3”, това обясни той.

По думите му очакванията са преди всичко политическите условия да подобрят конюнктурата за природен газ в Европа. Това се дължи на факта, че нещо трябва да замени въглищата, а само природният газ, според нашите очаквания, може да го направи, каза шефът на OMV.

„Смятам, че в близко бъдеще потреблението на газ в Европа ще нарасне бавно, но устойчиво. Но това е само една страна на монетата, а втората е много по-интересна”, допълни Райнер Зеле.

Най-голямата в Централна Европа петролна и газова компания OMV (Австрия), наскоро разшири споразумението за доставките на газ от "Газпром" до 2040 г. и не изключва сключване на нов договор преди изтичането на този срок, ако има търсене.

Подкрепи Economic.bg