10-те най-популярни круизни дестинации за 2018 г.

Те са подредени от Cruise Critic на базата на потребителски ревюта

10-те най-популярни круизни дестинации за 2018 г.

Снимка: Pixabay

4268 ~ 4 мин. четене

Някои от най-популярните круизни дестинации тази година, включително и тази, която заема първото място, може да ви изненадат.

Компанията за оценка на круизи Cruise Critic публикува своето подреждане, включващо дестинации както от речните, така и от морските круизи.

Финалистите са определени от рейтинги от потребители от 18 круизни региони по света.

"Данните ни показват, както е обичайно, че независимо дали за първи път човек е на крузи, или пътува редовно, дестинацията е най-важното при круизното пътуване и при избора на круиз”, казва главният редактор на Cruise Critic Колийн МакДаниелс пред CNN.

Вижте и дестинациите, които попълват Топ 10:

10. Вилфранш-сюр-Мер, Франция


Може и да не сте чували за Вилфранш-сюр-Мер, тъй като това селце е закътано между по-известните си съседи Ница и Монако. Именно това е помогнало на някогашното рибарско селище да запази очарованието си, особено в Стария град с неговите сгради от 13-и век. Други интересни забележителности са Цитаделата Свети Елм от 16-ти век и местните пазари.

9. Дубровник, Хърватия


Покритите с керемиди сгради на Дубровник контрастират ярко със синьото Адриатическо море. Градът, датиращ от 7-и век, може да се похвали с древни забележителности като крепостните стени и Стария град. Туристите със същия ентусиазъм посещават и местата, където са заснети "Игра на тронове" и "Междузвездни войни".

8. Санкт Петербург, Русия


Зима, Чайковски и Ермитажа – това са най-често употребяваните думи, когато трябва да се опише Санкт Петербург - бившата руска столица, разположена на Балтийско море.

Може би по-малко известен е фактът, че Петър Велики дава европейския дух на града, което личи в неговите канали, булеварди и архитектура.

Или почти 24-часовата слънчева светлина между май и юли, период, наречен Бели нощи, който идва с много концерти, фестивали и празници на открито.

7. Авиньон, Франция


Забравете Ватикана: Авиньон в Прованс е приютявал върховенството на римокатолическата вселена от 1309 до 1377 г.

До днес папският дворец, Palais des Papes, остава непокътнат и е защитен обект от световното наследство на ЮНЕСКО. Любителите на архитектурата ще го оценят, тъй като той се смята за най-големият готически дворец в света.

6. Дюрнщайн, Австрия


Невъзможно е да погледнете червеникавите наклонени покриви на Дюрнщайн, скупчени по брега на Дунава, и заобикалящите ги ярки зелени хълмове - и да не чуете ритмичните ноти на валса „Синият Дунав”.

Регионът е и голям и реномиран производител на вино.

5. Вюрцбург, Германия


Въпреки че Вюрцбург е в Бавария, той споделя редица прилики с австрийския Дюрнщайн: първокласно местоположение на река в красив район, забележителна винена сцена, обекти на ЮНЕСКО и много древна история.

Той е епицентър на т.нар германски "Романтичен път", почти 300 мили дълъг участък, осеян със замъци от приказките.

4. Будапеща, Унгария


Любимо място на почитателите на речните круизи, а и не само на тях, Будапеща е харесвана заради своята красива архитектура, исторически забележителности, фамилни кафенета, термални бани и културни събития.

Река Дунав разделя града на хълмистата, по-населена Буда, и по-равнинната, по-градска Пеща.

В Пеща ще са унгарската държавна опера, парламента,еврейския квартал, големия пазар.

В Буда са замъкът, националната художествена галерия и историческия музей, както и термалните бани.

3. Квебек, Канада


Град Квебек е считан от някои за Париж на Северна Америка, но той е много повече от това.

Докато езикът е френски, културата е много канадска, може би най-видно в местната кулинарна сцена.

Аспектите и от двете влияния ще откриете в обекти от списъка на културно-историческото наследство на ЮНЕСКО - Старият Квебек - квартал от 17-и век, който се състои от Горния град и Долния град, в които има много какво да се види.

2. Арл, Франция


Не е трудно да се забележи обликът на лежерност в Арл, град, включен в културното наследство на ЮНЕСКО, простиращ се по поречието на река Рона и харесван от почитателите на речни круизи.

Историята на града датира от древни времена, а останки от миналото, включително римски руини, са част от неговия пейзаж.

Арлският амфитеатър е не само забележително запазен, но все още се използва.

Въпреки това, вместо гладиаторски битки и състезания с колесници, днес той е домакин на бикоборство, концерти и пиеси.

Запазени са и римския театър и термите на Константин (римски бани), въпреки че баните отдавна са изоставени.

1. Заливът на глетчерите, Аляска


По ирония на съдбата, тази година позиция номер 1 се заема от единстветото място, което пътуващите на круиз не могат да посетят, слизайки от кораба. Това е Национален парк Заливът на глетчерите в Аляска.

Вместо това, круизните кораби прекарват повече от 10 часа, плавайки покрай заснежените планини Феъруедър, а наоколо може да се забележат морски лъвове, кафяви мечки, планински кози и, разбира се, ледници. (Носете си бинокъл, за да видите всичко това по-добре).

Подкрепи Economic.bg