ООН предупреди за ръст на разпространението на фалшиви медицински изделия

Вирусът допълнително подчерта недостатъците в регулаторните и правни рамки, пишат в доклад от организацията

ООН предупреди за ръст на разпространението на фалшиви медицински изделия

Снимка: Unsplash

832 ~ 2 мин. четене

Внезапното увеличение на търсенето на медицински продукти за справяне с пандемията COVID-19 доведе до разширяване на трафика на нискокачествени и фалшифицирани продукти. Това показва анализ, публикуван днес от Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC).

Вирусът допълнително подчерта недостатъците в регулаторните и правни рамки, насочени към предотвратяване на производството и търговията с такива продукти, посочват в доклада „Трафикът на медицински продукти, свързан с COVID-19 като заплаха за общественото здраве“.

„Здравето и животът са застрашени от престъпници, които експлоатират кризата COVID-19, за да спечелят от безпокойство на обществото и повишено търсене на лекарства и продукти“, каза изпълнителният директор на UNODC Гада Уоли. „Транснационалните организирани престъпни групи се възползват от пропуските в националното регулиране и надзора по отношение на нискокачествените и фалшифицирани медицински продукти. Трябва да помогнем на страните да увеличат сътрудничеството, за да затворят пропуските, да изградят капацитет за правоприлагане и наказателно правосъдие и да стимулират обществената осведоменост, за да запазят хората“.   

Фалшифицирането на медицински продукти носи значителни рискове за общественото здраве, тъй като продуктите може да не лекуват правилно болестта и могат да улеснят развитието на лекарствена резистентност.

В доклада се казва още, че освен това пандемията доведе до фишинг измами, фалшиви имейл адреси и манипулиране на уебсайтове. Пример е случаят, когато германските здравни власти сключват споразумение с две търговски компании в Швейцария и Германия за закупуване на партида защитни маски на стойност 15 млн. евро чрез фалшив уебсайт, който изглеждаше истинска компания в Испания.

Експертите на ръководството на ООН предупреждават, че организираните престъпни групи с разработването на ваксина срещу вируса ще насочат вниманието си от незаконния трафик на лични предпазни средства към незаконния трафик на ваксината. Кибер атаките срещу критична инфраструктура, свързани с пандемичния отговор, под формата на онлайн измами срещу здравните власти, също ще продължат.

Подкрепи Economic.bg