ООН разреши \"всички необходими мерки\" срещу \"Ислямска държава\"

Призовават се страните да удвоят и координират усилията си за предотвратяване на терористични актове

ООН разреши \

Съветът за сигурност на ООН призова в резолюция страните да вземат всички необходими мерки в съответствие с международното право за борба с "Ислямска държава" и други терористични организации в Ирак и Сирия, както и да ликвидират базите на екстремистите на териториите на тези две страни.

За резолюцията, внесена от Франция, гласуваха единодушно всичките 15 членове на СС на ООН. В резолюцията се призовава страните да удвоят и координират усилията си за предотвратяване на терористични актове на ИД и други групировки, свързани с "Ал Кайда", както и да изкоренят безопасните си убежища, които те са си създали на значителна част от територията на Ирак и Сирия, пише БГНЕС.

В текста се казва още, че в скоро време може да бъде утвърден допълнителен списък със забранени групировки. Членовете на СС на ООН призовават държавите-членки на ООН да активизират своите усилия за пресичане на потока от чуждестранни терористи в Ирак и Сирия, както и да пресекат финансирането на екстремистки групировки, извличащи изгода от продажба на нефт и исторически ценности.

В Резолюция 2249 безусловно се осъждат терористичните атентати в Анкара, Бейрут, Париж и унищожаването на пътническия самолет над Синайския полуостров и се изразяват съболезнования на семействата на стотиците загинали в резултат на тези атаки. В текста се изразява решителност за борба с всички средства с тази безпрецедентна заплаха и се призовава да се противодейства на потока чуждестранни бойци в Ирак и Сирия.

Коментари: 0