ООН: Северна Корея е откраднала $2 млрд. чрез кибератаки

С парите страната е финансирала военната си програма

ООН: Северна Корея е откраднала $2 млрд. чрез кибератаки

Снимка: БТА

3170 ~ 2 мин. четене
Северна Корея е откраднала 2 милиарда долара (1,6 милиарда британски лири), за да финансира своята оръжейна програма, използвайки кибератаки, се казва в изтекъл доклад на Организацията на обединените нации.

В поверителния доклад се казва, че атаките на Пхенян са били насочени към банки и борси за криптовалути, за да събират пари. Източници потвърдиха пред BBC, че ООН разследва 35 кибератаки.

Северна Корея пусна две ракети във вторник, четвъртата изстреляна за по-малко от две седмици.

В изявление в сряда лидерът на Севера Ким Чен-ун заяви, че ракетните тестове са предупреждение срещу съвместни военни учения, провеждани от САЩ и Южна Корея. Пхенян определи ученията като нарушение на мирните споразумения.

Изтеклият доклад, изпратен до Комитета за санкции на Северна Корея към Съвета за сигурност на ООН, казва, че Пхенян "използва киберпространството, за да прави все по-сложни атаки за кражба на средства от финансови институции и борси за криптовалути, за да генерира доход".

Експертите също разследват кибер-минна дейност, предназначена да печели чуждестранна валута.

В доклада се добавя, че атаките на Северна Корея срещу борсите за криптовалути са й позволили „да генерира доходи по начини, които са по-трудни за проследяване и са подложени на по-малко държавен надзор и регулиране от традиционния банков сектор“.

В документа се казва още, че Северна Корея е нарушила санкциите на ООН чрез незаконни трансфери от кораб на кораб, както и получаване на предмети, свързани с оръжия за масово унищожение.

От 2006 г. Съветът за сигурност на ООН налага санкции на Северна Корея, които забраняват износа, включително на въглища, желязо, текстил и морски дарове. Ограничен е и вносът на суров нефт и рафинирани нефтопродукти.

Ким Чен-ун се съгласи по време на среща на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур миналата година, че ще спре ядрените тестове. Той също се съгласи, че Северна Корея вече няма да изстрелва междуконтинентални балистични ракети.

Втора среща на върха между двамата лидери в Ханой през 2019 г. приключи без съгласие.

Оттогава разговорите за денуклеаризация са прекъснати, въпреки че и двете страни твърдят, че все още искат да продължат дипломацията.

В отговор на доклада на ООН, говорител на държавния департамент на САЩ заяви пред агенция Ройтерс: „Призоваваме всички отговорни държави да предприемат действия за противодействие на способностите на Северна Корея да провежда злонамерена кибердейност, която генерира приходи, които подкрепят нейните незаконни програми за оръжие и балистични ракети".
Подкрепи Economic.bg