Опасно ли е карането на ски по време на пандемия?

Опасно ли е карането на ски по време на пандемия?

Снимка: Unsplash

Тъй като сте сред природата на чист въздух, покрити от главата до петите в екипировка – очила, шалове – карането на ски изглежда като перфектния спорт по време на пандемия, ако се спазват определени правила.

Маската за лице, която по принцип е част от екипа на скиорите, тази година е задължителна навсякъде в зимните курорти. За допълнителна сигурност е ограничен и капацитетът на хората, които могат да се возят в лифтове.

Дори и с тези мерки обаче остава въпросът: Безопасно ли е да карате ски по време на пандемия?

Д-р Джошиа Розберг, специалист по инфекциозни болести и председател на института за контрол над инфекциозните болести в Бруклин, Ню Йорк, е на мнение, че няма еднозначен отговор на този въпрос. „Всяко нещо, което правите има своите ползи, но и крие рискове“, казва тя пред CNN.

Освен удоволствието от спускането по пистите, зимният спорт е популярен и заради събирането пред камината с приятели, пиенето на топъл шоколад и шумните партита. Тази година обаче тези събирания крият риск. „Със сигурност знаем едно - събирането на закрито от големи тълпи наистина води до вирусно разпространение“, каза Розенберг.

Курортите по света започнаха да реагират на новите промени

Като се има предвид ограниченият капацитет на закрито, много курорти планират да подобрят своите възможности за хранене и почивка на открито. Курортът Телурит в Колорадо например ще превърне стария кабинков лифт в място за хранене и в една кабина ще могат да се хранят членове само на едно семейство.

Популярните ресторанти Chez Vrony и Paradise в Цермат, Швейцария, вече разполагат с достатъчно места на открито. Тази година на очарователните тераси и вътрешни дворове ще бъде разрешено събирането на по-малко хора, което прави труднодостъпните резервации още по-желани.

Въпреки че няма пълна забрана за горещи вани, в целия град Mammoth Lakes в Калифорния, Mammoth Mountain няма да има отворени общи джакузита в своите помещения, каза говорител на Mammoth пред CNN.

Розенберг е на мнение, че това е разумно решение. Докато курортите въвеждат протоколи, те разчитат и на отделните гости да действат отговорно. Ето защо трябва да останете вкъщи, ако се събудите и не се чувствате добре, съветва Розенберг.

Коментари: 0