Опасността от коронавируса в ЕС се е повишила от „средна“ на „висока“

Блокът е готов да си послужи с всички възможни мерки, за да ограничи влиянието на епидемията върху икономиката

Опасността от коронавируса в ЕС се е повишила от „средна“ на „висока“

Заразата продължава да се разпространява сред страните членки, обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Снимка: БТА

4655 ~ 1 мин. четене

Нивото на опасност от разпространение на китайския коронавирус в целия Европейски съюз е повишено от „средно“ на „високо“. Това обяви на днешната си пресконференция, посветена на епидемията, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, пише Reuters.

Тя обясни, че оценката е повишена от европейската агенция за превенция на заболяванията, която следи развитията около заразата и отчита, че тя вече се е разпространила в повечето от страните членки на ЕС.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) обяви, че нивото на риска за гражданите на ЕС се е повишило от умерено на високо. С други думи, вирусът продължава да се разпространява“, каза Фон дер Лайен в Брюксел.

Европейският комисар по здравните въпроси Стела Кириакидес обяви, че в 18 от 27-е страни членки на ЕС са потвърдени 2100 случая на заразени с Covid-19. Починалите от заболяването европейци засега са 38.

Икономическият еврокомисар Паоло Джентилони пък днес заяви, че Блокът е готов да си послужи с всички възможни мерки, за да ограничи въздействието на коронавируса върху европейската икономика. По думите му трябва да има „координиран фискален отговор“ от страните членки на ЕС.

Този отговор трябва да е много навременен. Не може да бъде предприет прекалено рано, нито пък прекалено късно“, обясни Джентилони.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отбеляза, че засега нито една държава от Шенгенското пространство не е изразила намерение да възобнови граничните проверки заради разпространението на вируса.

Коментари: 0