ОПЕК постигна споразумение да вдигне добива на петрол

Страните от Организацията ще увеличат добива на нефт с около 1 млн. барела на ден

ОПЕК постигна споразумение да вдигне добива на петрол

Саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих по време на срещата на страните от OPEC във Виена

Снимка: БТА

Лидерите от Организацията на страните износителки на петрол (OPEC) се договориха за скромно повишаване на добива на петрол от другия месец, предаде катарската телевизия Al Jazeera.

Споразумението в петък дойде след седмица на напрегнати преговори на фона на призиви от някои големи купувачи, включително САЩ, Китай и Индия, за понижаване на цената на суровия петрол, за да се избегне недостиг на суровината.

Най-големият производител в OPEC Саудитска Арабия, която е и неофициалният лидер в Организацията, каза, че ще увеличи добива си на петрол с около 1 млн. барела на ден или с 1% от световните доставки. Ирак обаче коментира, че реалното увеличение ще е с около 770 хил. барела на ден, защото някои страни, които се сблъскват със забавяне на добива, няма да успеят да изпълнят изцяло новите квоти.

Иран, която е третият по-големина производител на нефт в OPEC, настоя Организацията да отхвърли призивите на американския президент Доналд Тръмп за увеличаване на добивните количества. Аргументът на Техеран за това настояване е фактът, че САЩ допринесоха за скорошен ръст на цените на нефта, налагайки санкции срещу Иран и Венецуела, ограничавайки по такъв начин износа на петрол от тези страни.

...

Коментари: 0