ОПЕК изненадващо повиши дневните си квоти

Много от членовете на петролния \"картел\" често повишават дневните си добиви

ОПЕК изненадващо повиши дневните си квоти

ОПЕК изненадващо повиши дневните си производствени квоти с 1,5 млн. барела до 31,5 млн. барела дневно. Това стана ясно след края на днешното заседание на страните-производители на петрол във Виена.

Очакванията бяха за запазване на тавана от 30 млн. барела, но имаше и призиви за негово понижение, целящо да ограничи спада на петролните цени. Трябва да се има предвид, че този таван е в голяма степен символичен, тъй като редица членове на петролния "картел" надвишиха през последните месеци своите производствени квоти.

Така например през септември ОПЕК добиваше петрол за 31,57 млн. барела на ден, докато през ноември дневният добив достигна 31,7 млн. барела.

Днешното изненадващо решение обърна рязко посоката на цените на "черното злато", след като преди края на заседанието петролните цени се повишиха с близо 1,5%. Сега фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 2% към 40,10 долара за барел след първоначален срив при решението на ОПЕК с цели 3,2% до ниво от 39,60 долара.

Фючърсите на петрол сорт Брент пък се понижават с 1,35% към 43,15 долара за барел, парирайки част от последвалия непосредствено след края на заседанието спад с 2,5% към 42,67 долара за барел.

Коментари: 0