ОПЕК: Светът ще търси повече петрол

Свръхпредлагането на пазара ще продължи през 2017 г.

ОПЕК: Светът ще търси повече петрол

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозата си за ръста в търсенето на петрол в световен мащаб през 2016 г., се казва в доклада на организацията за септември. Според актуализираната прогноза - търсенето на петрол през 2016 г., ще се увеличи в сравнение с 2015 с 1.23 милиона барела на ден до 94.27 милиона барела на ден.

В своя последен месечен доклад картелът прогнозира нарастване през 2017-а година на предлагането на петрол от страна на неговите конкуренти с 200 хиляди барела на дена спрямо предишна оценка за свиване на производството със 150 хиляди барела.

В същото време ОПЕК повиши със 180 хиляди барела на ден и своите оценки за добива на "черното злато" извън организацията през настоящата година, като вече очаква спад на този добив с 610 хил. барела вместо със 790 хил. барела, визирайки факта, че американското производство се е оказало доста по-издръжливо въпреки ниските цени на "черното злато".

Солидната възходяща ревизия за следващата година се дължи както на по-доброто от очакваното представяне на петролния сектор в САЩ, така и на стартиращото през 2017-а разработване на нови находища в Казахстан, известни като "Кашаган".

В същото време ОПЕК запази без промяна последната си прогноза за растеж на световното потребление на "черното злато" през 2017-а година с 1,15 млн. барела на ден.

Организацията намали и своята оценка за потреблението на добивания от нея петрол през 2017-а година с 530 хил. барела до 32,48 млн. барела на ден, цитирайки очакваното по-голямо предлагане извън ОПЕК.

В последния си месечен доклад картелът също така отчете известно понижение на неговото петролопроизводство през август с 23 хил. барела до 34,24 млрд. барела на ден, но въпреки това добивите остават близо до върха, достигнат през юли.

Завишените оценки на ОПЕК за излишъка на петролните пазари през следващата година допринасят за задълбочаване на днешното понижение на цените на "черното злато".

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври вече се понижават с 2,22% към 44,86 долара за барел, а на петрола сорт брент с доставка през ноември - с 2,05% към 47,03 долара за барел, след като в петък се сринаха с близо 4 на сто.

Коментари: 0