ОПЕК+ свива добивите с още 1.15 млн. барела среднодневно

До края на септември картелът ще добива с 8.85 млн. барела по-малко, отколкото през април

ОПЕК+ свива добивите с още 1.15 млн. барела среднодневно

Снимка: Wikipedia

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Мониторинговият комитет на ОПЕК+ потвърди ангажиментите на всички страни, участващи в разширения картел, да компенсират изоставането от 2,3 милиона барела дневно, натрупано от месец май насам, при добивите до края на август и през септември. Това стана ясно след онлайн заседанието на комитета, проведено вчера. Конкретните графици за компенсациите по държави трябва да бъдат представени до петък, 28 август.

ОПЕК+ постигна споразумение за свиване на добивите с 9.7 млн. барела дневно спрямо април в течение на 3 месеца – от май до края на юли, като за август беше договорено намаление със 7.7 млн. барела дневно. Но през май споразумението беше изпълнено 87%, през юни – 95%, а през юли – 89 на сто. Най-слабо изпълнение на споразумението беше отчетено за Габон и Конго – под 50%, а също и за Ирак, Нигерия, Екваториална Гвинея и Южен Судан.

В този случай свиването на добивите до края на август и през целия месец септември трябва да бъде с 8.85 млн. барела дневно, а не със 7.7 млн. барела, както беше договорено за август на заседанието на мониторинговия комитет, проведено в средата на юли.

На онлайн заседанието на комитета вчера са били отчетени първите признаци на подобряване на ситуацията на световния петролен пазар под формата на намаляване на запасите и свиване на ножицата между търсене и предлагане, става ясно още от комюникето на картела. „Въпреки това темповете на възстановяване на пазара се оказаха по-бавни, отколкото се очакваше, заради нарастващия риск от втора вълна на COVID-19“, се казва в документа. От него става ясно, че следващото заседание на техническия комитет на картела се насрочва за 16 септември, а на мониторинговия – за 17 септември.

Коментари: 0