Airbnb официално поиска да е публична компания

Стартъпът е подал документи за IPO

Airbnb официално поиска да е публична компания

Снимка: Pixabay

Компанията Airbnb за краткосрочно наемане на жилища заяви в сряда, че конфиденциално е подала заявление за първично публично предлагане (IPO) в САЩ.

Дебютът на компанията е един от очакваните в САЩ – той ще е интересен както от гледна точка на това, че Airbnb е стартъп, а те се славят като губещи много пари, така и заради факта, че IPO-то се задвижва в критичната за икономиката и туризма 2020 година.

Ходът на Airbnb все пак подсказва за възстановаяване, макар и частично, на туристическата индустрия, която бе силно ударена от ограниченията, наложени срещу разпространението на COVID-19, отбелязва Reuters.

Едва през юли базираната в Сан Франциско компания каза, че за първи път от март насам е отчела над 1 млн. резервирани нощувки за ден. Възраждащият се интерес към платформата за краткосрочно отдаване на апартаменти под наем е свързана и с предпочитанията на потребителите да не се смесват с много и непознати хора по хотелите.

Връщайки се на темата за IPO-то, компаниите могат да подават конфиденциално регистрация за такова в американската Комисия за ценни книжа и фондови борси, впоследствие то ще стане публично достояние при листването. Оценката, която Airbnb ще търси, все още не е определена, се казва в изявление на компанията.

Airbnb не посочва кога може да завърши IPO-то, но според запознат с подробностите източник това се очаква да се случи преди края на годината. Развоят ще зависи от пазарните условия.

Коментари: 0