Турската централна банка отново задържа основния лихвен процент

Лирата отговори на новината с леко поевтиняване спрямо долара

Турската централна банка отново задържа основния лихвен процент

Снимка: БТА

660 ~ 1 мин. четене

Централната банка на Турция реши да запази основния си лихвен процент непроменен на 8.25%, след като на предходните две заседания също запази едноседмичната си репо ставка. Това се случва след близо годишен цикъл на облекчаване, при който процентът намалява агресивно от 24%

Репо лихвата се запазва на 8.25%, въпреки че лирата постига рекордни спадове и тази седмица, но от банката заявиха, че ще продължат мерките за ликвидност.

Лирата отговори на новината с леко поевтиняване спрямо долара, достигайки 7.34 лири за долар.

„Докато световната икономическа активност показва признаци на частично възстановяване през третото тримесечие след стъпките на нормализиране, предприети от няколко държави, несигурността относно възстановяването на световната икономика остава висока“, се казва в изявлението.

От Комитета по паричната политика на Централната банка допълват, че икономическото възстановяване, което започна през май след постепенни стъпки към нормализиране, набира скорост. „Последните парични и фискални мерки, които имат за цел да ограничат отрицателните ефекти на пандемията върху турската икономика, допринесоха за финансовата стабилност и икономическото възстановяване, като подкрепят потенциалния резултат от икономиката".

 

Подкрепи Economic.bg