Опозиционерите напускат парламентарната група на БСП

Шестима от депутатите от левицата ще изкарат мандата си като независими членове на Народното събрание

Опозиционерите напускат парламентарната група на БСП

Снимка: БСП

Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група и ще довършат мандата като независими депутати. Като причина те изтъкват „едноличното управление“ на лидера на партията Корнелия Нинова. Отцепниците са Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов и Георги Андреев. Напускането им се случва два дни, след като бяха отстранени от Националния съвет на БСП, тъй като не успяха да съберат достатъчно гласове по време на вота в неделя.

След тайния вот в събота през нощта от Националния съвет на БСП отпаднаха Сергей Станишев, Георги Пирински, Димитър Дъбов, но и депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов, които бяха нейни конкуренти за лидерския пост на прекия избор.

Янков напуска и редовете на партията, а Жаблянов заяви, че все пак ще остане член на БСП.

По време на брифинга днес Янков и Жаблянов разкритикуваха управлението на партията в лицето на председателя ѝ Корнелия Нинова, заявявайки, че то показва само "ниска резултатност на алтернативните политики". Според тях Нинова "системно е унищожавала парламентарния рефлекс и ресурсите на политическата партия през изминалите четири години."

На въпрос дали ще сформират нова партия, депутатите не отговориха категорично и заявиха: "Ние сме част от политическия живот на България, продължаваме да бъдем активни народни представители. Оставаме в опозиция на системния популизъм на г-жа Нинова."

Относно миналите частични местни избори Янков заяви, че БСП разгромно е загубила срещу ГЕРБ и те са дали обективна оценка за доверието на обществото към БСП.

"Считаме, че правителството на г-н Борисов е вредно за България и е от дълбоките обществени разделения", заяви Валери Жаблянов.

Относно това дали и други членове на БСП ще последват решението им, Янков коментира: "Имам разговори с други членове на парламентарната група, разговори със съмишленици. Имаме десетки разговори с членове на БСП от цялата страна и това, което днес обявяваме пред Вас, е получило подкрепа в тези разговори“.

Коментари: 0