Опозиционните лидери в Израел се съгласиха да съставят правителство

Новата политическа формация, в която ще участват 8 партии, може да сложи край на мандата на Бенямин Нетаняху

Опозиционните лидери в Израел се съгласиха да съставят правителство

Снимка: Unsplash

704 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Израелските опозиционни партии са постигнали споразумение за съставяне на ново правителство. То може да сложи край на 12-годишния мандат на Бенямин Нетаняху като министър-председател, съобщава BBC.

Лидерът на центристката партия Яир Лапид е уведомил президента Реувен Ривлин, че може да сформира правителство от 8 партии. Ключова роля в коалицията ще има крайнодясната партия „Ямина“ на Нафтали Бенет. Той и Лапид са постигнали консенсус да заемат премиерския пост на ротационен принцип за по две години, а първи ще е Бенет.

Всичките 8 политически формации от целия спектър са се обединили в желанието си „да изгонят“ Нетаняху от поста. До момента няма коментар от Бенямин Нетаняху и партията му „Ликуд“.

„Това правителство ще работи в услуга на всички израелски граждани – за тези, които са гласували за него, както и за тези, които не са“, коментира Лапид.

Ако коалицията не успее да спечели подкрепата на мнозинството в 120-членния кнесет, страната ще трябва да проведе избори за пети път в рамките на 2 г. Нито едни проведени парламентарни избори не излъчиха ясен победител или мнозинство. Ако новосформираната коалиция получи подкрепа в парламента, новото правителство ще положи клетва на 14 юни.

Подкрепи Economic.bg