Оптимизмът на фондовите пазари се изпари

Над 5 трлн. долара държавен дълг, циркулиращ на финансовите пазари, носи отрицателна доходност на притежателите си

Оптимизмът на фондовите пазари се изпари
248 ~ 2 мин. четене
Автор: Бисер Манолов

Оптимизмът на фондовите пазари са изпари през последните 24 часа. След като акциите регистрираха впечатляващо покачване през втората десетдневка на месеца, за последните няколко дни всичко приключи повече от болезнено. 

Определено не трябва да се инвестира в 2 сектора – банков и добивна промишленост.  Финансовите резултати на европейските банки продължават да разочароват. Неяснотата около британското членство в ЕС силно изнервя пазарните участници. 

Доларът значително повиши стойността си спрямо основните валути като спрямо еврото стойността му достигна 1.0970 долара за евро. Златото възвърна блясъка си с изключителна бързина, като само в сряда то добави 25 долара за тройунция достигайки нивото от 1250 долара за тройунция. 

Как можем да си обясним последното пазарно развитие? Разбира се, че най-елементарното обяснение е цената на петрола, но това определено е една малка част от истината. Много по-коректно е да се каже, че забавянето на глобалната икономика е в оновата на последното развитие на финансовите пазари. 

От друга страна, монетарната политика на централните банки на нулеви и отрицателни лихви определено не стимулира икономиките. Според едно изследване на компанията за управление на активи IceCap най-важният въпрос в момента е: „Защо въпреки напечатаните трилиони долари, скоростта на обръщаемост на парите пада?“. Да, в момента скоростта на обръщаемоста на парите е на най-ниското си ниво от началото на века, дори е на по-ниски нива от времето на финансовата криза през 2009-2010 г. Това означава само едно, и то е, че честният капитал не харесва политиката на правителствата и централните банки и търси спасителни убежища. 

В момента над 5 трлн. долара държавен дълг, циркулиращ на финансовите пазари, носи отрицателна доходност на своите притежатели. При нормални бизнес условия, такава ситуация би изглеждала абсурдна. Казано с други думи, изкривяването на паричната политика доведе до аномалията държавите да ви таксуват поради привилегията да заемат средства от вас.

Текущата пазарна ситуация е изключително несигурна – икономически клатещ се Китай, мудна Европа, относително стабилна американска икономика и отчайващо слаби политически лидери. 

Точно поради тази причина препоръката ми остава – инвестирайте в злато и сребро.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg