Още 1.2 млн. американци подадоха молби за безработица

Темпът на освобождаване на служители се забавя, показва официалната статистика

Още 1.2 млн. американци подадоха молби за безработица

Снимка: БТА

144 ~ 1 мин. четене

Броят на американците, които търсят обезщетения за безработица, е намалял през миналата седмица, съобщава Reuters, цитирайки данните на Министерството на труда от днес. Въпреки това числата са големи, което показва, че пазарът на труда е в застой. Страната се бори с нарастването на новите случи на COVID-19, което заплашва икономическото възстановяване.

Новите молби за държавни обезщетения за безработица са 1.186 млн. за седмицата, приключила 1 август, в сравнение с 1.435 млн. броя през предходната седмица. Предварителното проучване на Reuters сред икономисти показваше, че заявленията трябва да са около 1.415 млн.

Новите случаи на коронавирус се разпространиха из цялата страна миналия месец, принуждавайки властите в някои от най-тежко засегнатите райони на Запад и Юг да затварят отново бизнеси или да отлагат отварянето им. Въпреки че инфекциите са намалели с около 5% в национален мащаб, те започнаха да растат миналата седмица в Оклахома, Монтана, Мисури и 17 други щата.

Кризата в общественото здравеопазване вреди на търсенето на стоки и услуги, разширявайки съкращенията до сектори на икономиката, които първоначално не бяха засегнати, когато в средата на март бяха затворени несъществени предприятия, като ресторанти и барове, за да се забави разпространението на респираторното заболяване. Бизнесът също е предпазлив при наемането на нови служители.

Докладите тази седмица показаха рязко намаляване на заплати през юли. Мерките за запазване на заетостта в преработващата промишленост и услугите бяха ограничени още миналия месец.

Новите молби за обезщетения достигнаха максимума си през последната седмица на март – 6.867 млн. броя. Някои икономисти очакват исковете да спаднат през следващите седмици, след като приключи програмата за подпомагане на безработните с 600 долара седмично. Според бизнеса тази добавка е насърчила безработните да не търсят нова работа.

Подкрепи Economic.bg