Основните части от сделката за Brexit вече са договорени

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск до 7-8 часа може да има готов вариант на ново споразумение

Основните части от сделката за Brexit вече са договорени

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск (отляво) и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на продължаващите преговори в Брюксел

Снимка: БТА

Основните елементи на евентуалното споразумение за Brexit са договорени между Лондон и Брюксел. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск и добави, че целият документ би трябвало да бъде изготвен в рамките на следващите седем-осем часа, пише DPA.

„Главните основи на споразумението са готови. На теория бихме могли да приемем тази сделка с Великобритания утре и да избегнем хаоса и всички бедствия, свързани с неконтролирано и хаотично напускане“, заяви Туск пред репортери. По думите му преговорите продължават и "всичко върви в правилната посока".

„Снощи бях готов да се обзаложа, че сделката е готова и приета. Днес отново се появиха някои съмнения“, каза той, имайки предвид сложната ситуация в британския парламент, където не е сигурно дали премиера Борис Джонсън ще събере достатъчна подкрепа за ратифициране на споразумението.

Припомняме, че днес е последният ден на преговорите за Brexit между Великобритания и ЕС преди старта на срещата на върха на европейските лидери в четвъртък и петък. Джонсън в момента се състезава с времето. Той трябва в рамките на днешния ден да постигне нова сделка за Brexit, преди срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 17 и 18 октомври.

Днешните преговори са от решаващо значение, тъй като съгласно законодателството, прието миналия месец - Законът на Бен - Джонсън е принуден да поиска от ЕС ново отлагане на Brexit, ако до събота британските депутати не ратифицират евентуален ревизиран вариант на споразумението за Brexit. Обединеното кралство трябва да напусне ЕС в 23:00 ч. на 31 октомври, като Джонсън няколко пъти е обещавал, че ще спази този краен срок, със или без споразумение.
Коментари: 0