От днес Русия блокира VPN

Доставчиците на интернет услуги трябва да блокират такива уебсайтове

От днес Русия блокира VPN
Днес в Русия влезе в сила закон за забрана на използването на виртуални частни мрежи (VPN) и други услуги, свързани с използването на прокси услуги, съобщава "Бизнесинсайдър", като цитира АФП.

Законът, пореден от нормативните актове за ограничаване на интернет свободите в страната, беше бързо приет от властите, които изразиха загриженост за разпространението на екстремистки материали.

Законопроектът, който президентът Владимир Путин подписа през юли, задължава доставчиците на интернет да блокират уебсайтове, предлагащи VPN услуги. Много руснаци използват VPN за достъп до блокирано съдържание чрез маршрутизиране на връзки през сървъри извън страната.

VPN използва криптиране, за да прикрие източника на интернет трафик, като позволява на потребителите да гледат уебсайтове, забранени в родните им страни. Много популярни VPN услуги са безплатни или струват около $10 на месец.

През последните години Русия губи позиции в класациите за интернет свобода. Наред с други неща, властите искат интернет компаниите да съхраняват данни, свързани със сигурността, на руски сървъри, допълва АФП.
Коментари: 0