10 от най-красивите острови на света

Те са малки късчета от рая

10 от най-красивите острови на света

Снимка: Wikipedia

Завъртете глобуса и оставете пръста си да падне произволно – да, най-големи са шансовете той да спре върху синия цвят - 71% от земната повърхност е покрита с вода.

Но в океаните, далеч от друга суша, ще откриете малки късчета от рая.

Островите предлагат отдих под формата на уединение, сини води, изобилна храна и от време на време - плодов коктейл.

Може би това е тайната за привлекателната сила на красивите острови.

Всеки един остров е покана за пътешествениците да оставят познатите брегове зад себе си.

Независимо дали мечтаете за плажно бягство или планирате пътешествие до най-отдалечените кътчета на Земята, това са 10-те най-красиви острова в света, подбрани от CNN:

1. Милос, Гърция


Светлите скали се срещат с лазурносинята вода на Милос - мъничък остров в югозападния край на гръцките Циклади.

Тук е открита прочутата Венера Милоска през 1820 г., а островът - подобно на статуята – е зрелищен и красив като древната богиня на любовта.

Избелените къщи със сини капаци на прозорците отразяват естествената цветова схема на острова, а брегът е ерозирал в чудесна картина от арки, заливи и плажове с бял пясък, които приканват гостите. Пещерите Клефтико, до които можете да стигнете само по вода, са невероятни.

До Милос може да се стигне с 40-минутен полет или ферибот от Атина (фериботите отнемат между три и седем часа).

2. Бартоломе, Еквадор


Сред най-красивите острови на Галапагос, Бартоломе ще ви очарова със своите харизматични пингвини, раци и морски игуани.

Голиятт връх на Pinnacle Rock гледа към белите плажове и синьо-зелената вода, техните цветове се компенсират от потока на въглища - черна лава в залива Съливан.

Не е възможно да пренощувате на Бартоломе, който е кръстен на приятел на натуралиста Чарлз Дарвин, но островът е само на еднодневно пътуване от Санта Крус, основната база на Галапагос за посетители.

3. Фрегат, Сейшели


Насред Индийския океан, изпъстрен с дузина оттенъци, Фрегат е вкус на Сейшелите в най-мечтаната им форма.

Дивите пейзажи все още процъфтяват на частния остров, който е убежище от по-развитите брегове на Сейшелите. Тук може да се насладите на множество видове костенурки и други морски и сухоземни обитатели.

За плажовете дори няма нужда да споменаваме – едни от най-красивите.

4. Сейнт Лусия, Малки Антили


Ярко боядисаните къщи са разпръснати като конфети по стръмните склонове на Сейнт Лусия, която се извисява от скалистите върхове до бреговата линия на Карибите.

Двата вулканични върхове, Питоните, са грандиозният център на този красив остров.

5. Джура, Шотландия


Вътрешните Хибриди в Шотландия се разпадат в лабиринт от скалисти острови. И с голи върхове и диви потоци Джура е сред най-красивите острови в архипелага.

Пешеходните пътеки са опасали планините, в които живеят местните елени, докато златни орли и морски орли летят над тях.

Това е великолепен пейзаж, който рисуват поколения авантюристи и ескаписти. За любителите на шотландското уиски обаче известната дестилерия на остров Джура е място за поклонничество.

6. Комодо, Индонезия


От плажове в цвят на розово червило до свободно бродещи гущери, остров Комодо е тропически рай, появил се направо от мечтите.

Тук трънливата савана достига до самата брегова ивица, затворена от кристална вода, драматично разнообразни екосистеми, които осигуряват убежище за странни диви животни.

Най-известните жители на острова са Комодските дракони, бавно движещи се същества с остри зъби и смъртоносна отрова. Кораловите рифове са зрелищно местообитание за пигмейски морски кончета и сюрреалистично изглеждащи синьо-пръстеновидни октоподи, а късметлиите водолази могат да забележат китовете на Омура или редки землянки, морски бозайници, които прекарват дните си в паша на морска трева.

7. Сеня, Норвегия


Високите планини се насочват към водата с цвят на индиго край остров Сеня, дестинация в страна с над 50 000 красиви острова.

Денонощно слънце слънце размива буйните склонове през лятото, а зимата носи трептящото изображение на северното сияние. В историческите рибарски селища на острова са струпани дървени сгради с ярки рисунки между склонове и брега.

От скалните върхове на Национален парк Андердален до дълбоките, ледени фиорди, остров Сеня е драматично място, на което да се насладите на естествената красота на Арктика.

8. Муреа, Френска Полинезия


Живописен риф обвива остров Муреа в защитена прегръдка, създавайки кремаво синя лагуна, която е естествена площадка за плуване и гмуркане с шнорхел.

Но водата създава още по-драматичен фон за планините на джунглата, които правят Муреа един от най-красивите острови на Земята. Върховете се издигат от гората като каменни зъби, в пълен контраст с райските сцени до водата.

Муреа се намира на съвсем кратко пътуване с ферибот от известния красив остров Таити, но по-малкият остров е далеч по-слабо развит. Това означава, че ще се сблъскате с по-малко тълпи, докато скитате по плажове с бял пясък, гребете по ясните заливи и плувате с гърбави китове.

9. Палаван, Филипини


Под защитата на ЮНЕСКО Биосферен резерват Палаван, част от който е остров Палаван, е разкошно убежище с блед пясък и бистра вода.

Големите скали и мангровите гори са живописен фон за многото тайни плажове на Палаван.

Но най-забележителното скривалище на острова може да се намира в Националния парк на подземната река Пуерто Принцеса, Национален парк под егидата на ЮНЕСКО за световно наследство, където подземната река се прокрадва през лабиринта от варовикови пещери.

10. Кауай, Хавай, САЩ


Заради все още активния си вулкан,  плажовете с черен пясък на Кауай са само началото на кипящата красота на острова.

Дивата гора тук осигурява местообитание за птичи видове, които живеят само на Хавайските острови, а пътуването разкрива зелени долини и кристални водопади.

Най-зрелищното място на острова, наричан Градината на Хавай, обгражда крайбрежието На Пали, до което по-смелите туристи могат да стигнат по предизвикателна пътека, известна като една от най-трудните за ходене в Америка.

Снимки Pixabay, Wikipedia

Коментари: 0