9 от най-красивите подземни забележителности по света

Те са впечатляващи, макар и скрити от погледа ни

9 от най-красивите подземни забележителности по света

Снимка: Pixabay, Wikipedia

5654 ~ 3 мин. четене

Светът е пълен със спиращи дъха гледки, но някои забележителности са по-лесни за достигане от други. Просто някои от тях са скрити от погледа ни, защото се намират под земята. В най-новата си книга "Подземни светове: Ръководство за забележителни подземни места" фотографът Дейвид Фарли отвежда читателите си до някои от най-забележителните места под земята.

Вижте 9 от тях, подбрани от Architectural Digest.

1. Даманхур – Храмът на човечеството, Италия

Намира се в Италия, на около 30 мили северно от Торино, е някои го определят като "Осмото чудо на света". Серията от подземни храмове там се наричат Храмове на човечеството и са построени на около 100 фута под земята. Строителството започва през 1978 г., а светилищата са завършени в началото на 90-те години.

2. Бункерът на Чърчил, Лондон, Великобритания

Според книгата през май 1940 г. британският премиер Уинстън Чърчил стоял в този бункер под центъра на Лондон и заявил:" Това е стаята, от която ще ръководя войната ". Останалото, както се казва, е история.

3. Bunk'Art, Тирана, Албания

Разположен в Тирана, Албания, Bunk'Art е подземен бункер, който представя авангардно изкуство.

4. Ресторант Grotta Palazzese, край Бари, Италия

Подземните пещери не трябва да бъдат само за светилища и изкуство, а и за ядене. Ristorante Grotta Palazzese в Италия е точно това. Разположен в близост до южния италиански град Бари, той позволява на гостите да се хранят във великолепната обстановка на варовикова пещера на около 75 фута над разтърсващите вълни на Адриатическо море.

5. Lowline Lab, Ню Йорк, САЩ

Намиращ се под оживените улици на Долен Ийст Сайд Ню Йорк, Lowline Lab е първият подземен парк в света. Десетки растителни видове растат там в пространството от 5 000 кв. фута. Системата работи чрез извличане на слънчевите лъчи чрез оптично оборудване, разположено на нивото на улицата, след което прехвърля светлината на закрито през защитна тръба и накрая я разпръсква върху подземния участък.

6. Водохранилището Цистерна на базиликата, Истанбул, Турция

Завършена през 532 г., Цистерна на базиликата в Истанбул е построена от ръцете на 7 000 роби. Масивното пространство - 453 на 212 фута, е частично запълнено с вода. Според книгата "някои историци смятат, че тя е резервоар, от който императорите са получавали водата си".

7. Пещерата Вардзия, Аспиндза, Грузия

Построена в края на 12-и век пещерата Вардзия в Грузия някога е била дом на монаси, с 25 винарни, десетки заседателни зали и приемни центрове, една аптека и църква. Почти целият комплекс е построен чрез изкопаване в планината, което освен всичко друго запазва народа от нахлуването на монголите.

8. Увеселителен парк Salina Turda, Турда, Румъния

Разположен в град Турда, малък град в северно-централната част на Румъния, Salina Turda е туристическа атракция като никоя друга. На около 400 фута под земята, в недрата на бившата солна мина, се намира подземен увеселителен парк. Старата мина, която датира от 17-и век, някога е била използвана като всичко - от пещера за съхранение на сирене до подслон от бомбите през Втората световна война. През годините на експлоатация са изкопани около три милиарда тона сол, което води до чудесно структурирана пещера. Подземното пространство сега е дом на целогодишен увеселителен парк, който се отличава с атракции като амфитеатър, подземно езеро, което може да се обиколи с лодка, водни колелета, спа център, боулинг алея, мини голф игрище, корт за тенис на маса и билярдни маси.

9. Прая Након, Национален парк Као Сам Рой Йот, Тайланд

Тайландската пещера Прая након определено е място, което си заслужава да бъде видяно. Въпреки че се намира леко встрани от разбитата пътека, посетителите не спират да се удивляват на спиращата дъха красота на красивия павилион, построен във варовиковата пещера. Авторът на книгата описва тази забележителност така: "Светлини като небесни лъчи блестят в павилиона от края на XIX в., напомнящи за Шангри Ла”.

Подкрепи Economic.bg