8 от най-необичайните асансьори по света

Те са екстравагантни и впечатляващи

8 от най-необичайните асансьори по света

Снимка: Wikipedia

В много редки случаи, почти броящи се на пръстите на ръцете, дизайнът на асансьора е централен за естетиката на сградата. Въпреки това, правилата са, за да се нарушават. Ето защо някои асансьори са много повече от средство за транспорт.

Някои от тях са изключителни, с необичаен дизайн и далеч надхвърлят типичните представи за асансьор.

Галерията, представена от Architectural Digest, представя 8 от най- екстравагантните асансьори в света.

1. Асансьорът Bailong


Този външен асансьор с височина 1070 фута (над 326 м) е известен като асансьора "Стоте дракони" и е разположен по скалистите планини Zhangjiajie в провинция Хунан в Китай. Направен от стомана и стъкло, той се движи по височината на скалите по-малко от две минути, но през това време предлага невероятен изглед. Известен с височината си, той е строен в продължение на пет години и струва 20 милиона долара.

2. Асансьорът AquaDom


Този уникален асансьор се намира в аквариум с форма на цилиндър с височина 82 фута (25 м) в центъра за морски живот в Берлин. Това означава, че асансьорът се движи в сърцето на този кръгъл аквариум, без да се докосва до водата. Аквариумът, построен през 2004 г. за 17,4 млн. долара, ще ви запознае с над 1500 риби от 97 различни вида.

3. Асансьорът в Музея на Mercedes-Benz


В Музея на Mercedes-Benz в Щутгарт ще видите, че компанията умее да прави не само елегантни коли. Бетонната сграда има асансьор с форма на хапче. 


Пътуването с него прилича малко на космическа одисея, тъй като придвижването с металната кутийка изглежда грандиозно през малкия правоъгълен прозорец.

4. Асансьорът Сант Жушта в Лисабон


В сърцето на Лисабон, Португалия, този железен асансьор (известен също като Carmo Lift) е символ на индустриалното минало на града. Сгушен между сградите от началото на века, асансьорът от 1902 г. е с класически нео-готически дизайн с декоративни ръбове и цветни мотиви. Ще го откриете на улица "Санта Джушта”.

5. Асансьорът на Лувъра


Разположен в сърцето на стоманена вита стълба, този асансьор без покрив е сам по себе си произведение на изкуството. Превозва до 10 пътници от сутерена до най-горния етаж, като същевременно предлага изглед към най-популярното музейно лоби в Париж, та дори и в света.

6. A’DAM Toren


На върха на тази кула на остров Ноорд (район в Амстердам) ще се насладите на невероятни гледки от 22-рия етаж, където има наблюдателна палуба. Проектиран от творческата агенция The Stone Twins, квадратният асансьор ще ви изведе до впечатляващи гледки.

7. Асансьорът Ласерда


С изглед към пристанището в град Баия, Бразилия, историческото архитектурно произведение, построено през 1873 г., е първият асансьор на Бразилия. Високият 27 фута (над 8 м) асансьор предлага зашеметяващ изглед към града и през нощта свети в дъга от цветове, подчертавайки архитектурата в Ар Деко.

8. Асансьорът Хаметшванд


Високо в швейцарските Алпи има външен асансьор, който пренася гостите през невероятните гледки в планината и спестява изкачване до 500 фута (над 150 м). Малкият, правоъгълен асансьор Hammetschwand първоначално е бил проектиран през 1905 г. и е преработван два пъти, за да се увеличи скоростта му. Въпреки че може да качва само по 10-12 души наведнъж, той струва 14,8 милиона долара. А под него ще може да се насладите освен на планината, и на езерото Люцерн – четвъртото най-голямо езеро на Швейцария.

Коментари: 0